In samenwerking met Kom op tegen Kanker en huisartsen heeft het Cédric Hèle Instituut een nieuwe brochure uitgebracht over slechtnieuwsgesprekken met kankerpatiënten, gericht op huisartsen en zorgverleners in de thuiszorg.
Niemand wordt zorgverlener om slecht nieuws te brengen aan de mensen voor we hij of zij zorgt. Toch is omgaan met slecht nieuws een wezenlijk deel van ons dagelijks werk. Of slecht nieuws nu als een mokerslag aankomt of eerder schoorvoetend doordringt tot het leven van zieken en hun naasten, het brengt onzekerheid, verdriet en angst met zich mee. Huisartsen en andere zorgverleners in de thuiszorgspelen hierin een centrale rol. Want hoe complex en zwaar het slechte nieuws ook kan zijn, een heldere, afgestemde en empathische communicatie maakt het proces draaglijker en beter verteerbaar. En wie is daarbij beter geplaatst dan de zorgverlener die vertrouwd is met de thuissituatie en die de persoon achter de ziekte doorheen verschillende levensfasen heeft leren kennen? Dit is geen eenvoudige rol. Doordat er vaak een vertrouwensband is, krijgje niet alleen te maken met de gevoelens van de patiënt, maar ook met de eigen emoties die dit slechte nieuws oproept.
Deze brochure is een initiatief van het Cédric Hèle instituut en Kom op tegen Kanker, in navolging van de brochure voor zorgverleners in het ziekenhuis: ‘Slecht nieuws meedelen aan kankerpatiënten en hun naasten’ (2015). Zeis bedoeld voor alle zorgverleners die actief zijn in de thuiszorg. De verschillende fasen van een slechtneuwsgesprek worden toegepast op deze specifieke context.
De aanbevelingen kwamen tot stand door een interdsciplinaire samenwerking tussen huisartsen, thuisverpleegkundigen, sociaale werkers en psychlogen en zijn bedoeld als leidraad.
De brochure kan besteld worden via de website van het Cédric Hèle instituut (www.chicom.be). Ze kan er ook gedownload worden.