Domus Medica is sinds jaar en dag zeer begaan met een goede wachtdienstorganisatie. De modaliteiten voor de continuïteit van de zorg staan hierin centraal: enerzijds een kwaliteitsvolle, toegankelijke, veilige en betaalbare eerstelijnszorg voor de patiënt, anderzijds een zorgaanbod dat veilig en haalbaar is voor de huisartsen.
De huisartsen en de huisartsenkringen hebben deelgenomen aan het overleg en de discussies over de continuïteit van de zorg via de rondetafelconferenties, dit om de krachtlijnen voor de (toekomstige) wachtdienstorganisatie te helpen verduidelijken.
Domus Medica heeft akte genomen van het ‘Plan huisartsenwachtdiensten’.
Met dit plan komt u grotendeels tegemoet aan de verwachtingen van de huisartsen en huisartsenkringen op het veld en aan de conclusies van de rondetafelconferenties van dit jaar die door u werden ingericht.
Domus Medica en de koepelvereniging Wachtposten Vlaanderen zijn vragende partij om met u in overleg te gaan om het plan gestalte te geven, te communiceren naar de achterban en ervoor te zorgen dat de huisartsenwachtdienst ook in de toekomst een kwalitatieve, toegankelijke dienstverlening aan de bevolking blijft.
Wij willen ook van de gelegenheid gebruik maken om nog een aantal bezorgdheden en vragen door te geven, die bij het bestuderen van de teksten naar voor kwamen.
Betreffende het wetsontwerp lijkt het ons dat er mogelijk een aantal zaken onvolledig overkomen, bijvoorbeeld:
- Het wetsontwerp begint met afdeling 2 en verwijst naar artikels van afdeling 1 die niet bijgevoegd werden. We vragen dan ook inzage in deze artikels.
- Wij zien mogelijk incompatibiliteiten met onder andere de Wet Patiëntenrechten 22 augustus 2002, KB 78, KB 8 juli 2002 met betrekking tot de opdrachten van de huisartsenkringen, MB 1 maart 2010 Erkenning Huisartsen, …
- In het huidige wetsontwerp wordt de hulpverleningsplicht anders ingevuld. Is dit een incompatibiliteit met het strafwetboek art 422 en 422 bis? In het belang van de patiënt vraagt Domus Medica het huidige wetsontwerp te herbekijken op dit punt.
Huisartsenkringen: blijven zij de enige organisator van de wachtdienst en de enige representatieve beroepsvereniging die de wachtdienst organiseren?
- Wij ontvingen deze week al vragen vanuit het veld betreffende de verantwoordelijkheid van de huisartsenkring als organisator van de wachtdiensten. Voor Domus Medica is het cruciaal dat de huisartsenkringen de enige organisator van de wachtdienst blijven. Het huidige wetsontwerp is hier onduidelijk over. In artikel 118 spreekt het wetsontwerp over ‘naar hiertoe samengestelde groeperingen of naar werkgevers ….’. We vragen verduidelijking over deze samengestelde groeperingen. Domus Medica zal steeds een wetsontwerp steunen waarbij de huisartsenkring de enige organisator van de huisartsenwachtdienst blijft.
- Voor de organiserende huisartsenkring is de dispatching via de 1733-centrale en de installatie van huisartsenwachtposten een complementaire tool voor de uitvoering van de wachtdienst door de huisartsen van de huisartsenzone.
Triage nodig op alle niveaus
- De triage dient doorgetrokken te worden naar alle niveaus, zowel binnen de eerste lijn als binnen de tweede lijn. De triage moet ook verder gaan dan de telefonische triage. Binnen de spoeddiensten zou reeds een triagist aanwezig moeten zijn die patiënten terug naar de meest aangewezen hulp verwijst.
De huisartsenkring blijft ook in het holst van de nacht steeds verantwoordelijk voor de zorgcontinuïteit van RVT-patiënten (momenteel is er enkel sprake van palliatieve patiënten)
- Conform de besluiten van de rondetafelconferentie vraagt Domus Medica om de zorgcontinuïteit voor RVT-patiënten op te nemen in § 2 van art. 117, waarin nu enkel sprake is van palliatieve patiënten. De huisartsenkring moet in het holst van de nacht in alle gevallen ook verantwoordelijk blijven voor de RVT-patiënten.
Financiële herwaardering via hogere beschikbaarheidsvergoedingen
- Het wetsontwerp dient de door de rondetafelconferentie gevraagde financiële herwaardering via hoger beschikbaarheidsvergoedingen verder uit te werken.
- Het beschikbaarheidshonorarium tijdens het holst van de nacht is een vergoeding voor de beschikbaarheid van de huisarts van wacht voor gans de bevolking of voor een deel ervan. Deze kan niet getransfereerd worden naar de spoeddiensten of andere doeleinden, zonder de toestemming van de rechthebbende huisarts.
Subsidies centraal oproepnummer
- Met betrekking tot de subsidies voor het centraal oproepnummer vragen we een belangrijke overgangsperiode tot dat de 1733-centrales volledig functioneel zijn en er een eerste evaluatie gebeurd is.
- De subsidies, die momenteel gebruikt worden voor de organisatie van het centraal oproepnummer, dienen blijvend aan de huisartsenkringen toegekend te worden. Dit om de extra taken (o.a. overleg tweede lijn) die het ‘Plan huisartsenwachtdiensten’ meebrengen op te nemen.
Domus Medica en Wachtposten Vlaanderen wil de door uw plan beoogde herwaardering van de huisartsgeneeskunde op een kwalitatieve, wetenschappelijk verantwoorde en door de basis (huisartsen en huisartsenkringen) ondersteunde manier mee vorm geven.
Daarom vragen wij om met u op korte termijn in dialoog te treden en samen te zitten om onze bemerkingen te kunnen bespreken en om te kijken hoe wij kunnen helpen om dit ambitieuze plan vorm te geven.
Hoogachtend,
Maaike Van Overloop,
Voorzitter Domus Medica
Stefan Teughels,
Voorzitter Wachtposten Vlaanderen