Vandaag in het nieuws: vanaf 1 januari zal Ba-bel, de Vlaamse Tolkentelefoon niet langer gratis zijn. De gezondheidsvoorzieningen zullen een gebruikersvergoeding moeten betalen wanneer zij van de Vlaamse Tolkentelefoon gebruik willen maken. Voor de Vlaamse deelsectoren zoals welzijn, onderwijs, tewerkstelling en inburgering zal de Vlaamse overheid financieel tussen komen, maar voor huisartsen niet.
"Met de tolkentelefoon is er een grotere kans op een objectieve vertaling dan wanneer je de hulp gebruikt van bijvoorbeeld familieleden", zegt Maaike Van Overloop, voorzitter van Domus Medica. "Door de culturele verschillen is zo'n degelijke vertaling vaak zeer nuttig om nuances goed te begrijpen."
Op het radionieuws kon je horen dat Ward Rommel van de Vlaamse Liga tegen Kanker vreest dat (huis)artsen de kosten zouden doorrekenen aan hun patiënten. "Dat lijkt me niet realistisch", aldus Dr. Van Overloop, "Het is te betwijfelen of we dit in het kader van de conventie zouden mogen, maar los daarvan behoren de patiënten die onze taal niet machtig zijn vaak tot de minst kapitaalkrachtige groep, die zich dergelijke dienstverlening niet kan permitteren."
Het lijkt wel zeker dat deze maatregel het aantal technische prestaties gevoelig zal doen stijgen. Bij gebrek aan ondubbelzinnige verbale communicatie zal een arts immers meer onderzoeken laten uitvoeren om een duidelijk beeld van de patiënt te krijgen. De gebruiksvergoeding voor de tolkentelefoon zal dus een negatief effect hebben op de kost én de kwaliteit van de gezondheidszorg.
Zie ook: