Artsen en elektronisch betalen: geen grote liefde

16 mei 2019

Hoewel betalen met de kaart tegenwoordig de logica zelve is, tonen artsen (huisartsen en specialisten) zich geen grote voorstander van deze betalingswijze. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd in opdracht van Mastercard.

Minder dan een derde van de Belgische huisartsen (27%) biedt zijn patiënten de mogelijkheid aan met de kaart te betalen. Cash geld wordt daarentegen door nagenoeg alle artsen (98%) aanvaard. Drie kwart van de artsen aanvaardt ook een betaling per bankoverschrijving en tien procent staat open voor betaling met een kredietkaart. Het meest opvallende gegeven van de enquête is het verschil tussen artsen (huisartsen en specialisten) en tandartsen. Die laatste groep aanvaardt iets minder vaak contante betalingen (95%), maar staat veel meer open voor de andere betalingswijzen: bankoverschrijving (83%), gewone betaalkaart (72%) en een kredietkaart (17%).

Het belangrijkste obstakel dat artsen aanhalen om niet voor een elektronische vorm van betaling te kiezen, is de kostprijs per transactie. Eens de overstap naar elektronisch betalen gemaakt, zijn artsen wel tevreden (82%). Zij wijzen op de verhoogde veiligheid, een drastische vermindering van het aantal openstaande rekeningen, het gebruiksgemak voor de patiënten en de snelheid en vereenvoudiging van boekhoudkundige en administratieve taken. Het onveiligheidsgevoel van artsen die geld naar de bank brengen, is groot (58%). Artsen die het systeem gebruiken, verklaren dat de daling van het aantal onbetaalde rekeningen vaak de kosten van de betaalterminal dekken. Naast de betaalterminal biedt momenteel ook de smartphone vaak de mogelijkheid om (zonder kosten) een overschrijving te doen van de ene smartphone naar de andere.

Filip Ceulemans