Slachtoffers en hun omgeving voelen zich na een ongeval vaak overspoeld door wat er gebeurd is. De gids 'Als het verkeer je raakt, praktische gids na een verkeersongeval' verheldert aspecten uit onder meer de juridische procedure en het verzekeringstechnische kader en besteedt aandacht aan de emotionele beleving. Hij tracht een volledig beeld te schetsen van wat ieder verkeersslachtoffer na een ongeval moet en wil weten en kan een steun zijn in het traject dat verkeersslachtoffers afleggen.
Met deze gids richt Rondpunt zich tot het verkeersslachtoffer en zijn directe omgeving. Hij is een toegankelijke taal geschreven. De gids geeft praktische informatie, maar staat ook stil bij de emotionele gevolgen van een verkeersongeval. De gids is thematisch opgebouwd. Slachtoffers kunnen de gids in zijn geheel bekijken, maar ook per thema zoeken. Ieder hoofdstuk leest als een aparte eenheid. Voor diegenen die vertrouwd zijn met internet is dezelfde informatie beschikbaar op de website www.watnaeenverkeersongeval.be .
De gids is een ideale aanvulling op de eerstelijnszorg die u als huisarts biedt. De gids zal nooit in de plaats kunnen staan van een volledige, persoonlijke en gerichte uitleg door alle diensten waarmee het verkeersslachtoffer in aanraking komt. Wel is het een hulpmiddel voor ieder slachtoffer om zich verder te informeren en een totaalbeeld te krijgen van alle aspecten van een verkeersongeval.
De gids richt zich niet alleen tot de verkeersslachtoffers, maar kan ook door professionele hulpverleners gebruikt worden. Misschien bent u in uw huisartsenpraktijk wel al geconfronteerd geweest met verkeersslachtoffers, hun naasten of nabestaanden. Misschien merkte u op dat moment dat er een tekort was aan praktische informatie en begeleiding. Rondpunt wil samen met de huisartsen de handen in elkaar slaan voor een goede opvang en ondersteuning van verkeersslachtoffers. Vanuit uw positie als huisarts bent u immers uitstekend geplaatst om verkeersslachtoffers over een langer traject te begeleiden en te ondersteunen.
Een exemplaar van de gids werd toegestuurd aan elke verantwoordelijke van de Lokale Kwaliteitskringen.
Via de LOK’s kunnen bijkomende exemplaren besteld worden, zodat elke huisarts een exemplaar ter beschikking heeft om ter inzage te leggen in de wachtzaal van de praktijk. Een pdf-versie vindt u hier 1.73 Mb .
Verkeersslachtoffers kunnen hun exemplaar gratis verkrijgen in het ziekenhuis, bij politie en mutualiteiten of door te mailen naar info@rondpunt.be .
Contactgegevens:
Astrid Rubbens, Coördinator Rondpunt, Sint-Jacobsmarkt 97, 2000 Antwerpen, 03/ 205 74 80, info@rondpunt.be.
Rondpunt is opgericht door de lotgenotenvereniging Ouders van Verongelukte Kinderen (www.ovk.be), ZEBRA (www.zebraweb.be) en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk (www.steunpunt.be) met de steun van de Vlaamse Regering.