Algemene Vergadering 14 november 2015

20 nov 2015

Op de Algemene Vergadering van 14 november 2015 stelde voorzitter Maaike Van Overloop dat Domus Medica groter is dan ooit: ‘Na bijna vijf jaar voorzitterschap voel ik de laatste maanden meer dan ooit dat de plaats die dit huis van huisartsen, huisartsenpraktijken en -kringen in dit land inneemt, ‘incontournable’ is. Ons ledenaantal, gecombineerd met het aantal aangesloten kringen, dekt op dit moment de zorg voor vijf miljoen mensen in Vlaanderen en Brussel. Het blauwe vierkant is een graag gezien kwaliteitslogo.

In haar voorwoord beklemtoonde onze voorzitter dat Domus Medica zonder enige twijfel voor de Vlaamse regering de belangrijkste, zo niet de enige, stakeholder is op huisartsenvlak. Als enige beroepsvereniging krijgt Domus Medica het recht om in elke werkgroep voor de eerstelijnsconferentie vertegenwoordigers te plaatsen. Domus Medica neemt het voortouw om al deze vertegenwoordigers samen te brengen en met een gedragen standpunt naar de vergadering te stappen. Ook de andere organisaties beseffen dat Domus Medica de deur is naar een nieuw Vlaams zorglandschap en dat we de enige organisatie met huisartsen zijn die betrokken is bij de vorming van het kwaliteitsbeleid in Vlaanderen.

Domus Medica is dankzij de alliantie met Artsenbelang in AADM ook federaal een aanspreekpunt waar men niet langer omheen kan. Binnen de organisatie van de werkgroepen rond chronische zorg, een interministeriële onderneming, is Domus Medica de enige beroepsvereniging van artsen aan tafel.

Maaike Van Overloop kwam in haar voorwoord ook terug op het tumult de afgelopen weken rond de wachtposten: ‘De federale regering is de voorbije weken ernstig geschrokken door de reacties van de artsenverenigingen. De groep van 12 onder leiding van AADM en het Kartel heeft in de verdediging van de wachtposten een sterk punt gemaakt. Onze bestuurders hebben in de week volgend op de hallucinante begroting van deze regering contact gehad met alle kabinetten van deze federale regering. Onze vraag naar een bredere blik op versterking van de eerste lijn wordt gehoord. De kabinetten van minister Jambon en minister Peeters willen met ons verder kijken naar de opportuniteiten die zij voor ons kunnen creëren. Ook het kabinet van minister De Block zelf heeft de artsen gehoord.’ (lees hier het bericht n.a.v. het overleg op maandag 16 november waarin er nieuwe openingen gemaakt zijn om deze werking te garanderen.)

Dit kabinet dat verklaart een visie te hebben op eerstelijnsgezondheidszorg, werkt die ook uit. Hun visie omtrent zorg rond de patiënt en op maat van de patiënt, binnen een maatschappelijk verantwoord kader, wijkt niet zoveel af van de onze. Dit kabinet heeft beseft dat je echter niet alleen voor de patiënten moet zorgen. Ze moeten ook zorgen voor de mensen die voor de patiënten zorgen. Mantelzorgers én zorgverleners. Ons werkkader moet aangenaam en constructief zijn. Onze mening mag tot uiting komen.

Ook in het verhaal van de ons door de regering opgelegde derde betaler regeling, waartegen Domus Medica en AADM zich blijven verzetten, blijven wij verder werken om de door ons aangekondigde problemen op te vangen. Domus Medica en het syndicaat AADM streven naar een volledig digitaal circuit waar huisartsen zich niet langer moeten bezighouden met papiertjes en statuten, maar eerlijk verloond worden voor de inspanningen die ze leveren. De eerste gebruikers van eFACT en eTAR stellen de hiaten vast, brengen de knelpunten in kaart, maar zijn ook, afhankelijk van hun pakket, lovend over de efficiëntie van het systeem. De vertegenwoordigers van AADM brengen samen met vendors, mutualiteiten en het Riziv zo snel mogelijk een transparant systeem zodat artsen kunnen terugkeren naar de zorg voor onze patiënten. Maaike Van Overloop: ‘We creëren een betrouwbaar geheel. Zoals de Eurostar nu al bijna 20 jaar zorgt voor een betrouwbaar, veilig en snel transport, zal eTAR zijn plaats innemen.

Maaike Van Overloop eindigde haar voorwoord met een verwijzing naar het tienjarig bestaan van Domus Medica in 2016 en riep op om Domus Medica in zijn volle vaart te blijven steunen: ‘We zijn de kinderschoenen ontgroeid. We zijn de organisatie geworden die Vlaanderen, Brussel en heel België nodig had om de huisartsen in de driversseat van de gezondheidszorg te plaatsen. We zitten op een topsnelheid. Blijf aan boord!