Agressie tegen artsen, helaas nog actueel

Negen jaar geleden, op 1 december 2015, werd huisarts Patrik Roelandt tragisch vermoord tijdens een huisbezoek in Ingelmunster. Deze gebeurtenis heeft diepe sporen nagelaten in de medische gemeenschap. Dr. Roelandt was een toegewijde arts en een groot voorvechter van de veiligheid van huisartsen. Zijn inzet en nalatenschap blijven een bron van inspiratie voor velen. 

Deze schokkende gebeurtenis heeft er mee toe geleid dat de Orde der Artsen een meldpunt voor agressieincidenten tegen artsen oprichtte. Uit een recent overzicht van de cijfers die het meldpunt sinds juni 2016 verzamelde blijkt dat deze thematiek helaas nog erg actueel is. Tot en met 21 augustus 2024 zijn er in totaal 694 meldingen geregistreerd. De cijfers geven inzicht in de verschillende vormen van agressie en de omstandigheden waarin deze plaatsvinden.

Welke agressie tegen wie?

Huisartsen meldden de meeste incidenten (54%), daarna volgen ziekenhuisspecialisten (24%), niet-ziekenhuisspecialisten (15%) en ASO’s, Haio’s en studenten (7%). De meeste meldingen betreffen verbale agressie (60%), gevolgd door psychologische (22%), fysieke (15%) en seksuele agressie (2%). Agressie vindt vaak plaats in de consultatieruimte (45%) en via telefoon, email of internet (24%). Andere locaties zijn het huis van de patiënt (9%) en het ziekenhuis (9%).

Profiel van de Dader

In 55% van de gevallen is de dader een bekende patiënt, terwijl 27% van de daders patiënten zijn die de arts niet kent. Andere zorgverleners zijn verantwoordelijk voor 4% van de incidenten. De redenen voor agressie variëren, met ontevredenheid over de tussenkomst van de arts (26%) en verzoeken om niet-conforme attesten of geweigerde voorschriften (23%) als de meest voorkomende oorzaken.

Gevolgen van Agressie

De gevolgen van agressie zijn vaak ernstig. In 84% van de gevallen gaat het om bedreiging van de persoonlijke integriteit, inclusief psychologische schade. Materiële schade komt voor in 6% van de gevallen, terwijl lichamelijke schade in 5% van de meldingen wordt gerapporteerd.

Evolutie van Meldingen

Het aantal meldingen van agressie is in de loop der jaren gestegen. In 2016 waren er 46 meldingen, terwijl dit aantal in 2023 opliep tot 194. Tot 21 augustus 2024 zijn er al 93 meldingen geregistreerd. Dit toont aan dat agressie tegen artsen een probleem is dat voortdurende aandacht vereist.

Politieaangiftes

Naast de meldingen bij het meldpunt, worden ook aangiftes bij de politie gedaan. In 2023 waren er 44 aangiftes, en in 2024 tot 21 augustus 22. Deze cijfers benadrukken de noodzaak voor effectieve maatregelen om de veiligheid van artsen te waarborgen.

Wim Torbeyns

Arts in nood is het vertrouwensplatform voor psychologische hulpverlening aan artsen. 

Voor hulp en het delen van kennis, bel gratis 0800 23 460