Vijf jaar geleden organiseerde Darmfloraspecialist Jeroen Raes (VIB – KU Leuven) een eerste grootschalige inzameling van stoelgangstalen in Vlaanderen. Aan de 3000 deelnemers aan het Vlaams Darmflora Project werd gevraagd ook een consultatie vast te leggen bij hun huisarts.
Tijdens deze consultatie overliepen huisarts en patiënt een uitgebreide vragenlijst, dewelke toeliet een objectief beeld te schetsen van de gezondheidstoestand van de deelnemer. Ook nam u als huisarts enkele bloedstalen af voor verdere analyse. De eerste resultaten van het Vlaams Darmflora Project lieten toe vast te stellen in welke mate de variatie in gezondheid en levensstijl samenhangt met veranderingen in samenstelling en activiteit van de darmflora. Je kan deze resultaten hier inkijken.
Nu, vijf jaar later, is het Vlaams Darmflora Project er opnieuw. Dit keer willen Jeroen Raes en zijn team veranderingen in de darmflora opvolgen gedurende 150 dagen. Meer dan 350 deelnemers zullen gedurende vijf maanden stoelgangstalen verzamelen. En ook dit keer wil Jeroen Raes een beroep doen op de wetenschappelijke expertise van de huisartsen om accurate gegevens betreffende de gezondheidstoestand van de deelnemers te verzamelen.
Neemt één van uw patiënten deel aan de 150 Dagen Darmflora studie? Dan zal hij de komende maanden (tussen 1 maart en 1 augustus) zesmaal bij u op consultatie komen. Het darmflorateam heeft er alles aan gedaan om de extra werkdruk die deze consultaties met zich meebrengen tot het minimum te beperken. Wat wordt er van de huisarts verwacht?
- U meet lengte, gewicht, heup- en buikomtrek en bloeddruk van uw patiënt.
- U neemt enkele bloedstalen af volgens de bloedbon die uw patiënt zal meebrengen naar de consultatie. De bloedstalen worden ingezameld door CMA. Werkt u normaal niet met CMA? Dan vraagt het darmflorateam om een uitzondering te maken en toch CMA te waarschuwen op het nummer 014/28.50.00 en een eenmalige ophaling af te spreken.
- Samen met de patiënt vult u een medische vragenlijst in. Deze lijst bestaat uit twee delen. Deel 1 beslaat slechts één pagina en moet door de huisarts ingevuld worden. Deel 2 is heel wat omvangrijker, maar wordt door de deelnemer vervolledigd. Bij twijfel over bepaalde antwoorden hoopt het darmflorateam dat u uw patiënt even kan helpen.
Wat de betaling van het consult betreft, werkt het Vlaams Darmflora Project opnieuw via facturatie. De huisarts dient enkel de factuur in te vullen die de deelnemer zal meebrengen. De kosten van de consultatie worden nadien vergoed door het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Er wordt geen tussenkomst van het RIZIV gevraagd.
Het is mogelijk dat een consult in het kader van het 150 Dagen Darmflora Project wat langer duurt dan gemiddeld. Het staat de huisarts vrij een bedrag in te vullen op het consultatieformulier. Het darmflorateam rekent wel op uw redelijkheid als wetenschapper en hoopt dat u bereid bent slechts een enkelvoudig raadpleging aan te rekenen per consult.
Het 150 Dagen Darmflora Project werd goedgekeurd door de Commissie Medische Ethiek van het UZ KU Leuven. Het project heeft ook de steun van Domus Medica.
Jeroen Raes en zijn team danken alle deelnemende artsen alvast voor hun inzet!
Meer info: