ZORGEN-WERKEN-LEVEN in BALANS

30 aug
Datum
30 augustus 2022 20:30 – 21:45
Organisator
Andere organisatie
Adres

Online sessie
0000 Bij u thuis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Inschrijven voor deze activiteit

Mantelzorgers die een vrij beroep uitoefenen of ondernemer zijn, kunnen omwille van hun veeleisende job vaak geen beroep doen op bijzondere verlofstelsels. Bakkers, dokters, advocaten, handelaars, land- en tuinbouwers, … ze worden zwaar uitgedaagd om de zorg voor hun zorgbehoevende naaste te organiseren.  Patiënten, klanten en het bedrijf bepalen in eerste instantie hun agenda.  Maar wie zorgt er voor hen en hun zorgbehoevende naaste? 

Mantelzorg en arbeid combineren is voor elke mantelzorger een moeilijke evenwichtsoefening.  Voor werknemers in de privé en ambtenaren bestaan er verschillende waardevolle wettelijke regelingen om tijdelijk minder of niet te werken om de zorglast op te vangen.  Voor mantelzorgers met een vrij of zelfstandig beroep is er slechts een minimale wettelijke regeling voorzien. Maar wat als uw werk deze minimale regeling zelfs niet toelaat?   Ook de Covid-crisis had een bijzondere impact op mantelzorgers.  Mantelzorgers met een vrij of zelfstandig beroep in de gezondheidszorg werden daarenboven beroepsmatig nog eens extra belast. 

Vanuit Mantelzorgnetwerk - één van de zes erkende verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers in Vlaanderen – stelt men vast dat deze groep van mantelzorgers nog te veel onder de radar blijft.  De vereniging wil  deze onderbelichte groep mantelzorgers versterken en ook aanbevelingen terzake doen naar de overheid.  

Vele mantelzorgers in een zelfstandig of vrij beroep nemen een maatschappelijke verantwoordelijkheid op door te zorgen voor continuïteit in dienstverlening aan de bevolking. Niet evident, zo getuigen Katleen en Lut. 

  • Katleen, gewezen huisarts: “Onze dochter Anneleen staat sinds haar 18de op de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget.  We weten dat ze recht heeft op dagbesteding en een aangepaste woonvorm, maar er is momenteel geen budget. Omwille van onze goede zorgen staat Anneleen zelfs niet op de hoogste prioriteitenlijst.  Hoelang moeten we nog wachten?  Je moet als ouder al zoveel inboeten op professioneel, sociaal en persoonlijk vlak. Ik wil niet klagen, maar had Anneleen een budget gekregen dan was ik terug aan het werk als huisarts en dit terwijl er zo’n huisartsentekort is.”
  • Lut, advocaat:  “Het is dagelijks op de tippen lopen wanneer je beide ouders je hulp hard nodig hebben. Mijn professionele agenda wordt bepaald door cliënten, internationale meetings en calls. Voortdurend schipperen en zorg regelen kost ontzettend veel energie. Voor vrije tijd en ontspanning is er nauwelijks ruimte.”

Met de organisatie van de sessies’ Werken-Zorgen-Leven in balans’ specifiek voor mantelzorgers met een vrij of zelfstandig beroep, wil Mantelzorgnetwerk de veerkracht versterken van deze onzichtbare groep mantelzorgers.  

Praktisch

ONLINE SESSIE ‘ZORGEN-WERKEN-LEVEN in BALANS’ specifiek voor MANTELZORGERS met een VRIJ of ZELFSTANDIG BEROEP

Wat?

Een éénmalige interactieve sessie op maat van de doelgroep.  U krijgt tips aangereikt voor de organisatie van de zorg zowel thuis als in een residentiële setting: niet alleen professionele en persoonlijke hulp bij de organisatie van de zorg, maar ook zelfzorgtips.  

Wanneer?

Woensdag 06/07/2022 van 20u30 tot 21u45  of woensdag 13/07/2022 van 12u00 tot 13u15 of dinsdag 30/08/2022 van 20u30 tot 21u45

Inschrijven?

Gratis inschrijven kan tot 1 dag voor de online sessie via mantelzorgnetwerk@samenferm.be.  Na inschrijving ontvangt u de deelnamelink via Microsoft Teams.

Meer info:

016/24 49 49 (Hilde Weckhuysen)