WONCA Europe Conference 2023

06 jun
Datum
6 juni 2023 10:00 – 10 juni 2023 17:00
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

The Square
Kunstberg
1000 Brussel
België

bekijk in Google Maps

28e Wonca Europe Conference

Voor de eerste keer in haar geschiedenis vindt de WONCA Europe Conference in Brussel plaats. De Belgian Society of General Practitioners (BSGP), samengesteld uit vertegenwoordigers van Domus Medica en haar Franstalige tegenhanger SSMG, is bijzonder trots huisartsen en andere eerstelijnswerkers van 7 tot en met 10 juni 2023 in het Square Convention Centre in Brussel te mogen verwelkomen!

Wat mag u verwachten?

WONCA Europe wil in de eerste plaats wetenschappelijke kennis vanuit heel Europa samenbrengen, met resultaten van onderzoek in de eerste lijn, kwaliteitsverbeterende projecten in de praktijk, enzovoort. Het belooft een uitgebreid programma te worden, met topics die de brede werking van de eerste lijn illustreren. Belangrijke ‘key note’ sprekers zullen dagelijks hun brede ervaring en kennis delen en de ‘high lights’ van dit congres toelichten.

Daarnaast is WONCA Europe een uitstekende gelegenheid om met collega’s uit andere landen kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. Hoe denken zij over de organisatie van onze gezondheidszorg? Wat doen Europese collega’s beter, anders? Na WONCA Europe gaat u met nieuwe inzichten en mogelijk nieuwe Europese contacten naar huis.

Hoe kunt u deelnemen?

Op WONCA Europe is iedere huisarts en iedere eerstelijnswerker welkom.
U kunt actief deelnemen en uw ‘abstract’ indienen en/of als bezoeker aanwezig zijn tijdens het congres zelf.
De voertaal van het congres is ‘easy English’. Een selectie van voordrachten mag gepresenteerd worden in het Nederlands en Frans. Als u dit meedeelt bij het inzenden van uw abstract, kan u hiervoor in aanmerking komen.

Call for abstracts

Bent u beginnend huisarts en wilt u graag uw masterproef delen met uw Europese collega’s? Wilt u als eerstelijnsonderzoeker uw conclusies delen? Hebt u als huisarts een praktijkverbeterend project uitgewerkt? Of wilt u als eerstelijnswerker uw ideeën delen over multidisciplinair en geïntegreerd werken …? Aarzel niet en stuur uw abstract in voor 10 januari 2023: www.woncaeurope2023.org/call-for-abstracts. Iedereen, met veel of weinig ervaring, kan deelnemen!

Inschrijven

U kunt zich ook al registreren voor deelname aan het congres zelf, met ‘early’ korting tot 20 maart en ‘regular’ korting tot 5 mei 2023. Voor studenten en jonge artsen gelden gereduceerde tarieven: www.woncaeurope2023.org/registration
Voor de Pre Conference op 6 en 7 juni 2023, georganiseerd voor en door jonge artsen, is alle informatie terug te vinden op hun website: www.eyfdm2023.com. Plaatsen zijn beperkt dus wacht niet te lang met uw inschrijving!

Accreditering

Accreditering wordt aangevraagd voor het gehele congres; de toekenning van het aantal punten is afhankelijk van de gevolgde activiteiten.

Wij kijken alvast uit naar dit unieke WONCA Europe Congres en hopen u massaal te mogen verwelkomen!

Bekijk het volledige programma op: www.woncaeurope2023.org

Call for abstracts

Het grootste wetenschappelijk congres voor huisartsen in Europa komt van 7 tot 10 juni 2023 samen in Brussel. Wonca 2023 is de 28-ste bijeenkomst, en duizenden huisartsen verlaten voor even hun dagelijks praktijk om nieuwsgierig over de muurtjes te kijken hoe collega’s in het buitenland hun huisarts zijn beleven. Niet alleen kijken kan, maar ook presenteren van eigen ervaringen als huisarts.

Het thema van Wonca 2023 is ‘Making choices in in primary care’. En dat beroert elke huisarts en eerstelijnswerker. Welke patiënt toch nog zien, ook al is  het afsprakenspreekuur eigenlijk volzet? Welke preventieve acties zijn echt nuttig en prioritair voor de gezondheid van patiënten? Hoe de life-work balans in evenwicht houden? Welke keuzes privé en welke professioneel?

Ervaringen, praktijkprojecten, initiatieven vanuit de kring en ook pilootonderzoeken kunnen een plaatsje krijgen tijdens de wervende 4 dagen van het congres. Ook al heb je weinig -of zelfs geen- ervaring met presenteren op een congres, Wonca 2023 biedt heel wat laagdrempelige mogelijkheden.

In een state of the art sessie krijgt de presentator de kans om nieuwe initiatieven vanuit de eerstelijn uitgebreid naar voor te brengen. Workshops zijn een mogelijkheid om controversiële thema’s aan bod te laten komen. Ook vaardigheden tonen en trainen kunnen onderwerp zijn van een workshop. Wie het wat grootser ziet, kan een voorstel voor een symposium indienen: een specifieke topic die belicht wordt door 5 tot 6 sprekers.

Heb je niet meteen een project voor te stellen, maar loop je al een tijd met een goed idee in je hoofd dat nog niet vertaald is naar een onderzoeksvraag? Dan is een plaats in de sessie From the practice to research een prima forum: 4 minuten presentatie en 8 minuten discussie. Heb je al wel wat onderzoek uitgevoerd, wil je de resultaten presenteren en ben je benieuwd hoe de toehoorders dat waarderen? Dan is Science Slam de geschikte ring om dat te doen: 10 minuten presentatie, waarbij je het publiek probeert emotioneel te raken, want zij stemmen op het einde over de beste presentatie.

Is een competitieve sfeer niet zo jouw ding, dan zijn er ook nog de klassieke formats. Een Oral - Lecture geeft je 10 minuten spreektijd en 5 minuten discussie. Oral – 1 Slide – 5 minutes Lecture is superkort en gebald: 3 minuten presentatie en 2 minuten discussie.

Jonge huisartsen worden aangemoedigd om een presentatie te geven over klinische casuïstiek in de sessie Case presentation by young doctors. Het is de bedoeling om een casus te presenteren in 5 minuten, om nadien met de toehoorders gedurende 10 minuten in discussie te gaan over diagnose en therapie.

Wie niet graag op een publiek forum staat, maar wel iets te zeggen of te presenteren heeft, kan gaan voor een posterpresentatie: op papier in een grote hall waar geïnteresseerden rondwandelen en grasduinend de diverse posters bekijken. Ook e-posters zijn mogelijk en zijn te zien op speciale schermen.

Warm gemaakt om iets in te dienen voor Wonca 2023? Dan start alles bij het indienen van een abstract: een gebalde samenvatting van hetgeen je wil brengen. Start met een korte (maximaal 20 woorden), aansprekende titel. Lijst de auteurs op (voornaam en familienaam) zonder titels en graden. De ‘body’ van de abstract omvat maximaal 250 woorden. Let op, abstracts moeten ingediend worden voor 10 januari 2023.

Lees meer over de Call for abstracts, of dien je abstract in