Welke plaats hebben DPP4-inhibitoren in de moderne diabetesbehandeling?

13 dec
Datum
13 december 2022 20:00 – 21:00
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

Online
0000 Bij u thuis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditatie voor artsen wordt aangevraagd

De inschrijvingen voor deze webinar zijn afgesloten.

Inhoud 

De eerste stap in de aanpak van patiënten met diabetes is leefstijlaanpassingen. Na verloop van tijd, en de verdere progressie van de diabetes, komt ook farmacotherapeutische behandeling in beeld die de laatste jaren steeds complexer is geworden. Dat blijkt ook uit de richtlijnen voor de aanpak van patiënten met diabetes type 2. Zo hebben SGLT2-inhibitoren en GLP1 receptor agonisten hun plaats veroverd in de diabetestherapie, want zij bieden ook een belangrijk beschermend effect voor vasculaire complicaties bij patiënten met een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten. Hierdoor zijn de DPP4-inhibitoren wat op de achtergrond geraakt binnen het landschap van de antidiabetica.  

Welke plaats nemen ze in tussen de andere diabetesmedicijnen? Voor welke patiënten zijn ze vooral aangewezen? Hoe weeg je in concrete gevallen de plaats af van DPP4-inhibitoren binnen de behandeling van patiënten met diabetes mellitus type 2? 

Prof. dr. Roman Vangoitsenhoven is endocrinoloog in het UZ Leuven en gespecialiseerd in de behandeling van diabetes mellitus type 2 en obesitas. Hij zal een beeld schetsen van de huidige aanpak van diabetes aan de hand van de bestaande klinische richtlijnen. Verder zal hij duiding geven voor welke patiënten en in welke situaties DPP4-inhibitoren een meerwaarde kunnen betekenen. 

Programma 

20.00u – 20.05u: introductie webinar 

20.05u-20.45u: presentatie door dr. Roman Vangoitsenhoven  

20.45u-21.00u: Q&A-sessie met dr. Dirk Avonts als moderator   

21.00u: einde webinar  

 

Deze webinar is gratis en vindt plaats in samenwerking met onze partner Sandoz. Accreditering wordt aangevraagd.