Webinar: Huisarts en specialist in tandem voor een betere osteoporose screening en diagnose

07 dec
Datum
7 december 2021 20:00 – 21:00Toevoegen aan kalender 2021-12-07 19:00:00 2021-12-07 20:00:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

Webinar
0000 Bij u thuis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditatie voor artsen werd aangevraagd
Inschrijven voor deze activiteit

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

Sprekers: Dr. Sandor van Bijsterveld en Dr. Anneleen Moeyersoons

Inhoud

Uit een recent onderzoek, waaraan ook Belgische huisartsen deelnamen, blijkt dat 75% van de patiënten met een verhoogd risico op fragiliteitsfracturen niet wordt behandeld voor osteoporose.1 Deze behandelingskloof blijkt vooral gedreven door een diagnosekloof. Hoewel het een frequente en chronische aandoening is met een geassocieerde verhoogde mortaliteit blijft osteoporose dus nog steeds onvoldoende gediagnosticeerd en behandeld. Een betere screening en diagnose is bijgevolg van groot belang, alsook een sterke en solide samenwerking tussen huisartsen en specialisten.

Hoe kunnen al deze aspecten verbeterd worden? Op welke manier gebeurt de opvolging van osteoporosepatiënten onder behandeling best? Welke indicatoren zijn bruikbaar voor het uitvoeren van een audit in het EMD om een risicopopulatie te selecteren? Hoe nodig je deze patiënten uit voor een eerste screeningsconsultatie? Op welke manier kan voor, tijdens en na de behandeling van een fractuur de samenwerking tussen huisartsen en specialisten verbeterd worden? Hoe kan een multidisciplinair osteoporose zorgtraject hiertoe bijdragen? Tijdens deze webinar zal u een antwoord krijgen op deze en andere vragen. Daarnaast zal u zelf ook de mogelijkheid krijgen om vragen te stellen.

Programma

Tijdens het eerste deel van deze webinar zal Dr. Sandor van Bijsterveld meer toelichting geven over dit thema vanuit het perspectief van de huisarts. Dr. van Bijsterveld is huisarts bij een groepspraktijk in Waasmunster, coördinerend geneesheer van een WZC in Waasmunster en lid van de raad van bestuur van Domus Medica.
Tijdens het tweede deel van deze webinar zal Dr. Anneleen Moeyersoons het thema verder toelichten vanuit het perspectief van de specialist. Dr. Moeyersoons is werkzaam als reumatoloog in haar privépraktijk in Lebbeke en ook verbonden aan de dienst reumatologie van het netwerkziekenhuis Mira (AZ Lokeren, AZ Nikolaas en az Sint-Blasius). Tijdens het derde en laatste deel van deze webinar zal er tijd voorzien worden voor een Q&A sessie.

 


1McCloskey E, et al. Osteoporos Int.2021;32(2):251-259.