Terugblik gezondheidsdoelstelling Bevolkingsonderzoeken naar kanker

04 mrt
Datum
4 maart 2024 16:00 – 18:00
Organisator
Andere organisatie
Adres

Hendrik Consciencegebouw
Koning Albert II Laan 15
1210 Sint-Joost-ten-Node
België

bekijk in Google Maps
Inschrijven voor deze activiteit

Het Departement Zorg, het Centrum voor Kankeropsporing(dit is een externe link) en de Stichting Kankerregister(dit is een externe link) organiseren op maandag 4 maart om 16u een symposium om terug te blikken op de gezondheidsdoelstelling (2015-2020) bij de Bevolkingsonderzoeken naar kanker

Het hybride event vindt plaats in het Hendrik Consciencegebouw in Brussel en zal  zowel fysiek als online te volgen zijn. 

Het einde van het symposium is voorzien rond 19u. Aansluitend is er nog een netwerkmoment met receptie.

De gezondheidsdoelstelling voor de drie Bevolkingsonderzoeken naar kanker (Baarmoederhals-, Borst-, en Dikkedarmkanker) (2015-2020), goedgekeurd op 13 mei 2015 door het Vlaams parlement, werd geëvalueerd in aanloop naar het formuleren van een nieuwe gezondheidsdoelstelling. Op dit symposium worden resultaten van deze evaluatie gepresenteerd.

15.30u Onthaal  
16u Inleiding  Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
  Subdoelstelling Goed Bestuur        
De organisatie van de Bevolkingsonderzoeken naar kanker wordt gepland, uitgevoerd en opgevolgd op basis van de principes van transparantie, duidelijkheid in taken, verantwoording, efficiëntie en duurzaamheid. Het Departement Zorg licht de evaluatie van deze subdoelstelling toe op basis van de vooropgestelde preventiestrategieën en acties uit het actieplan.
Karen Colaert
  Ziektelast       
Stichting Kankerregister brengt de tijdsevolutie van baarmoederhals-, borst-, en dikkedarmkanker in Vlaanderen wat betreft de incidentie en kankerspecifieke mortaliteit.
Koen Van Herck
  Subdoelstelling Participatie      
Vanaf de start van vorige gezondheidsdoelstelling werd de participatie opgevolgd en geanalyseerd. Op basis daarvan werden strategieën ontwikkeld om de participatie te verbeteren. Het Centrum voor Kankeropsporing presenteert de successen en uitdagingen om geïnformeerde deelname te verhogen.

Esther Toes-Zoutendijk

Patrick Martens

  Subdoelstelling Kwaliteit     
De voordelen van screeningsprogramma moeten opwegen tegen de nadelen. Je kan de voordelen verhogen en de nadelen verminderen door de hoogste kwaliteit na te streven. Streven naar maximale kwaliteit is daarom een prioriteit binnen de organisatie van de Vlaamse Bevolkingsonderzoeken naar kanker. Het Centrum voor Kankeropsporing en Stichting Kankerregister geven een overzicht van de kwaliteitsbewaking in de screeningsprogramma’s.

BHK: Eliane Kellen / Annemie Haelens

BK: Patrick Martens / Koen Van Herck

DDK: Sarah Hoeck / Sharon Janssens

  Vooruitblik    
De evaluatie geeft zicht op mogelijkheden voor verbetering. Deze terugblik is geen doel op zich, maar we grijpen deze aan om het traject naar een nieuwe gezondheidsdoelstelling te starten.
Departement Zorg
  Slotwoord Departement Zorg
18u Netwerkmoment en receptie