Seminarie vrouwelijke genitale verminking (ITG en Gams)

24 mrt
Datum
24 maart 2023 14:00 – 17:00
Organisator
Andere organisatie
Adres

Aula P.G. Janssens, ITG-Onderwijscampus Rochus
Sint-Rochusstraat 43
2000 Antwerpen
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Dit event is gratis mits inschrijving.
Accreditatie
Accreditering mogelijk mits RIZIV-nummer
Inschrijven voor deze activiteit

In dit seminarie, georganiseerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde, geven An Vercoutere (gynaecoloog en verloskundige) en Flore Bollaert (GAMS) een achtergrond over de verschillende types van vrouwelijke genitale verminking (VGV) en de gevolgen hiervan op fysiek, psychisch en seksuologisch vlak. We bekijken ook de verschillende aspecten van preventie en het juridisch kader in België. Accreditatie is aangevraagd voor ethiek en economie.

Praktisch

  • Datum: 24 maart 2023, 14.00 - 17.00 uur

  • Locatie: Aula P.G. Janssens, ITG-Onderwijscampus Rochus, Sint-Rochusstraat 43, 2000 Antwerpen

  • Taal: Nederlands

  • Accreditering mogelijk mits RIZIV-nummer

Dit event is gratis mits inschrijving. Schrijf je nu in

Achtergrond

Vrouwenbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (VGV) is een gedeeltelijke of volledige verwijdering van de externe geslachtsorganen van een meisje of vrouw. VGV is in veel landen verboden, maar wordt nog vaak toegepast. Sinds 2001 is vrouwenbesnijdenis in België verboden. Mensen of familie die deze praktijk uitvoeren of laten uitvoeren zijn strafbaar, ook als de ingreep in het buitenland gebeurt. Onderzoek door GAMS (groep voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking) toont aan dat er ongeveer 23.000 vrouwen die besneden zijn in België leven en dat – zonder preventie – meer dan 12.000 minderjarige meisjes het risico lopen besneden te worden omdat hun moeders een VGV ondergingen. Het onderzoek stelde verder ook vast dat in de loop der jaren Vlaanderen de meest getroffen regio is. Eerstelijnsprofessionals – zoals artsen, vroedvrouwen, sociaal werkers - zijn vaak belangrijke contactpersonen, maar hebben niet altijd voldoende handvatten om het gesprek aan te gaan over VGV.

In dit seminarie georganiseerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde, geven An Vercoutere (gynaecoloog en verloskundige) en Flore Bollaert (GAMS) een achtergrond over de verschillende types VGV, de oorzaken van VGV en de gevolgen hiervan op fysiek, psychisch en seksuologisch vlak. Er zal hierbij ook specifieke aandacht worden besteed aan de impact van VGV op zwangerschap en bevalling. Er wordt stilgestaan bij desinfibulatie en clitoris-reconstructie, twee ingrepen die vrouwen kunnen kiezen te laten uitvoeren. Naast dit meer medische luik van het seminarie, gaan we ook dieper in op hoe je VGV als zorgverlener bespreekbaar kan maken met je patiënt en hoe je als zorgverlener kan reageren bij het vermoeden dat er risico is op VGV bij een reis.

Biografie

  • An Vercoutere is gynaecoloog en verloskundige in Hôpital Erasme (ULB), waar zij zich toelegt op High-Risk Obstetrics en vrouwelijke genitale verminking (VGV). Zij werkte in het West- Afrikaanse land Guinee Conakry, waar zij veel ervaring heeft opgedaan met betrekking tot VGV. An is oprichter en voorzitter van Aniké, een non-profit organisatie die samen met lokale partners gezondheidsprojecten in Guinee Conakry opzet en ondersteunt.

  • Flore Bollaert werkt als interim-coördinator van de Vlaamse tak van GAMS België. Naast het vertegenwoordigen van GAMS op verschillende niveaus en het overzicht houden over de dagelijkse activiteiten, is zij grotendeels verantwoordelijk voor de trainingen rond het thema VGV. Flore volgde de MA Afrikaanse Studies aan de UGent en werkte als lerares Nederlands bij Ligo Brusselleer voordat ze bij GAMS begon.