Samenwerking tussen huisarts en praktijkverpleegkundige: een logische stap?

18 mrt
Datum
18 maart 2023 09:00 – 13:00
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

Campus Kantienberg
Voetweg 66
9000 Gent
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditering voor artsen is aangevraagd
Inschrijven voor deze activiteit

Helaas, deze opleiding is volzet 

 

Artevelde Hogeschool samen met Domus Medica

De huisartsenpraktijk staat onder druk. Huisartsen zoeken manieren om een antwoord te bieden op deze stijgende werkdruk. Een samenwerking met een verpleegkundige in de praktijk is een mogelijke oplossing. Maar hoe start je deze samenwerking? Welke stappen kan je zetten om tot gedeelde zorg te komen? Na deze vorming ga je naar huis met inspirerende voorbeelden uit de praktijk en handvaten vanuit onderzoek om deze complementaire samenwerking stap voor stap vorm te geven.

Inhoud

Op deze inspiratievoormiddag denken we samen met jullie na over de rol van de verpleegkundige in de huisartspraktijk, zowel vanuit het standpunt van de huisarts als vanuit het standpunt van de verpleegkundige.

Op Arteveldehogeschool kunnen verpleegkundigen via het postgraduaat ‘Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk’ zich specialiseren om te werken in de context van een huisartsenpraktijk. Er loopt ook een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek over de integratie van de verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (VIHP). Je komt meer te weten over beide!

Daarnaast getuigen huisarts(en) en VIHP's over hoe deze samenwerking stap voor stap vorm kreeg in hun praktijk. In de workshops gaan we dieper in op enkele deelaspecten van deze samenwerking en reflecteren we samen met de deelnemers wat dit kan betekenen voor hun praktijk.

Programma

Plenaire lezing: Hoe geef je de samenwerking tussen huisarts en praktijkverpleegkundige/VIHP vorm? Inzichten vanuit het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek én vanuit de praktijk.

Daarna kan je twee van volgende workshops volgen:

 1. Workshopsessie 1: Sneak Peek
  De GPS voor huisartspraktijk en VIHP, een tool die de samenwerking tussen huisarts en VIHP stap voor stap kan faciliteren. Ontwikkeld door de onderzoekers van ‘Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk: Voorbij de drempels’ Arteveldehogeschool.
 2. Workshopsessie 2: Getuigenis van huisarts en VIHP die al enige tijd samenwerken
  Wat waren mijlpalen in de evolutie in de samenwerking en wat kan dit betekenen voor jouw praktijk?
 3. Workshopsessie 3:  Wat kan je als huisarts verwachten van een praktijkverpleegkundige?
  Wat kan een verpleegkundige verwachten van een functie als VIHP? Hoe maak je een match tussen deze standpunten? Waar let je op bij het solliciteren?

 

Doelgroep

Deze vorming is gericht naar zowel verpleegkundigen als huisartsen en iedereen die interesse heeft in samenwerking in de eerste lijn: 

 • Verpleegkundigen die al in praktijk werken of dit overwegen, VIHP’s, alumni VIHP’s
 • Huisartsen die al met een praktijkverpleegkundige werken of die interesse hebben om hiermee te starten of huisartsen in opleiding

Lesgevers

 • Karen Van den Bussche, RN, PhD, onderzoeker
 • Sylvie Ackaert, verpleegkundige, docent en onderzoeker
 • Vanessa Gauwe, verpleegkundige, docent en onderzoeker, coördinator postgraduaat Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk
 • Prof. Dr. Peter Pype,  huisarts en professor aan de Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg van de UGent
 • Prof. Dr. Pauline Boeckxstaens, Huisarts en Professor aan de Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg, UGent
 • Annelies Crevits is verpleegkundige (VIHP) en werkzaam in een huisartsenpraktijk