Post-COVID-19: richtlijn, zorgtraject, samenwerken met andere disciplines

29 nov
Datum
29 november 2022 20:00 – 22:00
Organisator
Domus Medica
Adres

Online
0000 Bij u thuis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis voor leden - €25 voor niet-leden
Accreditatie
Accreditatie voor artsen wordt aangevraagd

Opname van de webinar

De inschrijvingen voor deze webinar zijn afgesloten.

Inhoud

De COVID-19-crisis veroorzaakte niet alleen veel leed onder de patiënten tijdens de acute fase van de ziekte, maar een aanzienlijk deel van deze patiënten ontwikkelde ook wat bekend staat als "long COVID" of, in de terminologie van de Wereldgezondheidsorganisatie, "Post-COVID-19". Uit signalen van het werkveld stellen we een duidelijke nood vast aan meer informatie over enerzijds de opvolging en revalidatie met aanhoudende klachten na een COVID-19 infectie, anderzijds over het zorgtraject voor patiënten met long-COVID. Tijdens deze webinar gaan we uitgebreid in op beide aspecten. 

Deel 1: Toelichting richtlijn: opvolging en revalidatie van patiënten met aanhoudende klachten na COVID-19 in de eerste lijn


In opdracht van de Werkgroep Ontwikkeling Richtlijnen Eerste Lijn van EBMPracticeNet werd een richtlijn ontwikkeld.
Deze richtlijn beschrijft de opvolging en revalidatie van patiënten met aanhoudende klachten na COVID-19 in de eerste lijn. Specifiek geeft deze richtlijn aanbevelingen over de diagnostiek, revalidatietherapieën, opvolging en verwijzing van patiënten met aanhoudende (≥ 4 weken) klachten na COVID-19 in de eerste lijn.

Tijdens dit deel geeft prof. mevrouw Hannelore Dillen (projectleider richtlijn, Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde) toelichting over deze richtlijn.

Deel 2: Toelichting zorgtraject Post-COVID-19


Sommige patiënten ontwikkelen wat bekend staat als ‘long-COVID  of, in de terminologie van de Wereldgezondheidsorganisatie, "Post-COVID-19". Om deze reden ontwikkelde het Riziv samen met de eerstelijnszorverleners een zorgtraject post-COVID. 

Tijdens dit onderdeel geeft dr. Stefan Teughels, medisch directeur, toelichting over het zorgtraject.
 

Deel 3: Samenwerken met andere disciplines 


Indien de patiënt naast de zorg door de huisarts, nood heeft aan multidisciplinaire behandeling binnen de eerste lijn kan samenwerking opgestart worden. De mogelijke zorgverleners zijn een kinesitherapeut, een logopedist, een ergotherapeut, een diëtist en een psycholoog.  In dit deel krijgt u een overzicht van de verschillende disciplines waarbij ze aangeven wat ze kunnen betekenen voor de patiënt.

Voorziene sprekers:

Mevr. Ria Vanderstraeten, SCAS gecertifieerd sportdiëtiste, oncodiëtiste

Dr. Ronny Boey,  logopedie, voorzitter VVL

Prof. Dr. Thierry Troosters, kinesitherapeut, Professor in de respiratoire Revalidatie, departement revalidatiewetenschappen

Mevr. An Cleuren, Zelfstandig ergotherapeut, praktijkhouder ErgoAC 

Prof. Dr. Christophe Lafosse, neuropsycholoog en Paramedisch-Wetenschappelijk Directeur Revalidatieziekenhuis RevArte. Professor Klinische neuropsychologie en gedragsneurowetenschappen, KULeuven, VUB en Thomas More Antwerpen 

Mevr. Ellen Excelmans, klinisch supervisor en gedragstherapeut, projectmedewewerker VVKP


Deel 4: Q & A


Er worden heel wat onderwerpen behandeld. We maken graag ook ruimte voor vragen.