Het ITG lanceert een nieuwe opleiding voor huisartsen over hiv

15 mei
Datum
do. 15/05/2025 20:00-22:00
Organisator
Andere organisatie
Adres

Online
0000 Bij u thuis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Standaard voor 4 avonden: 260 euro - ITG-studenten van het academiejaar 2024-2025: 160 euro
Accreditatie
Aanvraag voor RIZIV-accreditatie onder rubriek 6 (Ethiek en economie) voor alle sessies, twee punten voor iedere sessie.
Inschrijven voor deze activiteit

Organisatie: Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) - Meerdaagse opleiding

Algemene informatie

De eerste bouwstenen van het onderzoek naar hiv/aids werden aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) gelegd. Het ITG fungeert al decennialang als medisch dienstverlener en taboedoorbrekende pleitbezorger van mensen die leven met hiv. Sinds de jaren 80 engageren we ons rond hiv- en aids gerelateerde kwesties op virologisch, immunologisch, epidemiologisch, preventief, pedagogisch, diagnostisch, therapeutisch én sociaal-maatschappelijk vlak. In deze praktijkgerichte online cursus worden huisartsen vertrouwd gemaakt met hiv onder begeleiding van docent-experten van het ITG. Gedurende vier lessen wordt uw expertise versterkt over de risicogroepen voor hiv-infectie, preventie, testen en behandeling.  

Alle sessies zijn in het Nederlands. Er is geen examen. Een certificaat van aanwezigheid kan verkregen worden mits volgen van alle sessies.  

Leerdoelstellingen

Na afloop van deze online opleiding:  

  • Kan u de epidemiologie van hiv-infecties in België beschrijven  
  • Kan u de klinische manifestaties en doelgroepen waarbij u een hiv-test moet aanvragen bepalen 
  • Kan u een correcte opvolging van personen met een hiv-infectie in de huisartspraktijk garanderen en waar nodig:   
  • Een correcte behandeling voor co-morbiditeiten voorschrijven, met de nodige aandacht voor mogelijke interacties tussen antiretrovirale medicatie en andere farmaca 
  • Samen met de hiv-specialisten de therapietrouw voor de antiretrovirale therapie van de personen met hiv ondersteunen. U kan in dit kader de basisprincipes van resistentie aan antiretrovirale middelen uitleggen. 
  • Personen met hiv die extra zorgen nodig hebben identificeren (bv. jongeren, mensen met psychische problemen, zwangere vrouwen, personen in het aids stadium), mee begeleiden en adequaat doorverwijzen naar de hiv-specialist. 

Opleidingsprogramma

SESSIE 1 I 15 MEI 2025 I 20-22 UUR  

Lesgever: Kristien Wouters

Tijdens deze sessie wordt de hiv-epidemie in België kort besproken. Wie moet er prioritair getest worden? Hoeveel mensen met hiv kennen hun hiv-status? Er wordt ook stilgestaan bij de interpretatie en de voorspellende waarde van hiv-tests. Verschillende teststrategieën worden besproken. De verschillende preventie methoden worden kort uitgelegd (PEP, PrEP, Treatment as Prevention...)

SESSIE 2 I 22 MEI 2025 I 20-22 UUR

Lesgever: Veerle Huyst

In deze sessie wordt besproken hoe u als huisarts de beste medische zorgen kan verlenen aan personen met een hiv-infectie, in samenwerking met de hiv-specialist. Er wordt stilgestaan bij de specificiteit van zorg van personen met hiv uit bepaalde groepen, zoals mannen die seks hebben met mannen met mannen, vrouwen die zwanger zijn of dat wensen, personen met co-morbiditeiten, personen met risico op suboptimale therapietrouw, ...

SESSIE 3 I 5 JUNI 2025 I 20-22 UUR

Lesgevers: Emmanuelle Cleve en Ludwig Apers

Het belang van therapietrouw, met een inleiding tot hiv en resistentie, wordt uitgelegd. Mogelijke hindernissen (intolerantie van de medicatie, interacties met andere medicatie/vitaminen) bij therapietrouw bij inname van hiv-medicatie worden besproken. Het detecteren van problemen bij therapietrouw en mogelijk oplossingen voor dergelijke problemen worden toegelicht. Bijzondere aandacht gaat ook naar injecteerbare antiretrovirale behandeling (welke personen komen hiervoor in aanmerking en wijze van toediening).  

SESSIE 4 I 12 JUNI 2025 I 20-22 UUR  

Lesgevers: Chris Kenyon en Kim Courjaret  

Tijdens deze laatste sessie worden moeilijke casussen besproken. Er wordt toegelicht hoe u als huisarts kan omgaan met sociaal en/of psychisch kwetsbare personen met hiv (zoals adolescenten, druggebruikers,..). Concrete richtlijnen over de rol die een huisarts kan spelen in deze begeleiding worden gegeven, alsook rond modaliteiten van doorverwijzing voor gepaste zorg. Er wordt geoefend aan de hand van casussen.    

Onderwijs- en leermethoden

De sessies zijn interactief opgezet onder begeleiding van een ervaren arts of verpleegkundige. De sessies worden online georganiseerd.

Selectiecriteria

Deze cursus is gericht op huisartsen (in opleiding), maar ook andere profielen zijn welkom zoals verpleegkundigen, apothekers and studenten geneeskunde vanaf het derde jaar. Geïnteresseerde specialisten zijn ook welkom.  

Opmerkingen  

De lessen zullen online doorgaan. Ze bestaan uit 8 contacturen. Gedetailleerde informatie over het online platform volgt na inschrijving vlak voor de lessenreeks zal starten. Opgelet: de cursus is beperkt tot 30 deelnemers! Een wachtlijst zal worden aangelegd. Contact e-mail: avondseminaries@itg.be  

Accreditatie

Aanvraag voor RIZIV-accreditatie onder rubriek 6 (Ethiek en economie) voor alle sessies, twee punten voor iedere sessie. Aanvraag accreditatie alleen voor artsen.

Inschrijving

Standaard voor 4 avonden: 260 euro 
Voor participanten die in het academiejaar 2024-2025 reeds een cursus hebben gevolgd op het ITG: 160 euro