Gendersensitief handelen binnen de eerstelijnsgezondheidszorg

17 jan
Datum
17 januari 2023 20:00 – 21:30
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

Online
0000 Bij u thuis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditatie voor artsen wordt aangevraagd
Inschrijven voor deze activiteit

Inhoud

Personen met een niet-heteroseksuele seksuele oriëntatie, een transgender en/of genderdiverse identiteit, en personen met een variatie in seksekenmerken rapporteren een slechtere mentale gezondheid, een lagere kwaliteit van leven, en een algemeen verminderd welzijn. Er zijn verschillende gezondheidsproblemen waarvoor ze onvoldoende hulp krijgen.
De huisartsenpraktijk is een belangrijke vindplaats en laagdrempelige contactplaats voor LGBTQI+ personen. Huisartsenpraktijken zijn een cruciale partner om voor deze groep de gezondheidskloof te verkleinen. Door meer aandacht te hebben voor hun zorg- en ondersteuningsnood hopen we de drempels bij het zoeken naar hulp bij de huisarts weg te nemen en bijgevolg de gezondheidsproblemen te reduceren.
Domus Medica, çavaria, het Transgender Infopunt van het UZ Gent en het ICRH-UGent willen huisartsen en andere eerstelijns zorgverstrekkers met deze webinar betere kennis over en vaardigheden rond deze problematiek in de gezondheidszorg aanbieden. 
 
We situeren de algemene problematiek en reiken u principes, tools en handvatten aan om gendersensitief te kunnen handelen in de praktijkvoering.
We gaan in op de belangrijke rol van de huisarts en hoe zich dit kan tonen in de communicatie met de patiënt.
De webinar schetst ook een beeld van de gespecialiseerde sociale kaart die u kan gidsen in de begeleiding van patiënten. Voor welke specifieke hulpverlening kan u waar terecht? 
 
Na deze webinar heeft u kennis van de basisprincipes bij gendersensitief handelen binnen de eerstelijnsgezondheidszorg.