Doelgerichte zorg: een symposium voor patient én hulpverlener

03 dec
Datum
3 december 2022 09:30 – 16:00
Organisator
Andere organisatie
Adres

GC de Zandloper
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel
België

bekijk in Google Maps
Prijs
0€
Accreditatie
We voorzien accreditatie. Duid dit gewoon aan bij het registreren.
Inschrijven voor deze activiteit

Wie organiseert dit symposium: 'de Maretak vzw’ 

De vereniging ‘de Maretak vzw’ is in 2009 opgericht voor mensen met chronische pijn of die in contact komen met die mensen. Veel pijnpatiënten krijgen te horen dat ze moeten “leren leven” met deze steeds aanwezige pijn. Hoe dat moet, wordt er vaak niet bij verteld. De vereniging ‘de Maretak vzw’ wil zich niet vastpinnen op het thema pijn. Vanuit de ervaringsdeskundigheid als mensen met chronische pijn, ongeacht het ziektebeeld of de oorzaak van deze pijn, dat mensen verenigd in onze organisatie, willen we met dit initiatief de focus verruimen van de biomedische benadering die nog steeds prioritair aanwezig is in de toepassing van het verlenen van de zorg in ons land naar het intermenselijke. We willen dus streven naar een meer positieve benadering van gezondheid in alle aspecten die hierin bijdragen, maar uitgaande van de doelstellingen van elke persoon die nood heeft aan zorg en ondersteuning met vooral aandacht voor het versterken van de mogelijkheden om de levenskwaliteit van deze persoon zo goed als mogelijk te maken.

Waarom deelnemen?

De zorgsector evolueert razendsnel. Het ontwikkelen van een transmurale zorg waarbij de patiënt centraal staat is volop aan de gang. Patiëntenparticipatie is het samenwerken met patiënten bij zorgvernieuwing. Doelgerichte zorg is daar één aspect van, waarbij het persoonlijk gesprek en de menselijkheid in de zorg centraal staat. Hoe ga je hiermee om in de praktijk, wat zeggen de ervaringsdeskundigen, welke instrumenten zijn beschikbaar, enz. Tijdens dit symposium brengen we patient en hulpverlener samen  om te inspireren, te verrijken, stil te staan rond de essentie…

Networking

Experts en patiënten worden face to face samengebracht. Het perfecte moment om hun te ontmoeten, via hun extra kennis op te doen en met hun te netwerken.

Accreditatie voorzien

We voorzien accreditatie. Duid dit gewoon aan bij het registreren.

Inspiratie

Absorbeer nieuwe manieren van denken, ontdek nieuwe praktische tools, investeer in jezelf, deel jouw ideeën, krijg waardevolle feedback, leer alles over doelgerichte zorg, met nadruk op de patiënten.

Goede sfeer

Live events met andere mensen zijn fun!

Wat is doelgerichte zorg?

Wat doet je ’s morgens uit bed komen? Wat motiveert je? Het zijn vragen die artsen niet gauw aan hun patiënten stellen. Maar door zorg meer te laten vertrekken vanuit deze levensdoelen van een patiënt, wordt ze efficiënter. Dat is het uitgangspunt van doelgerichte zorg.

Professionals hebben steeds het beste voor met hun patiënten/cliënten. Toch geraken ze niet altijd vooruit. Complexe situaties, mondige burgers, richtlijnen die elkaar tegenspreken,… en vooral het gevoel dat het soms ‘dweilen met de kraan open’ is. Doelgerichte zorg betekent de shift maken van vraag- en aanbod gestuurde zorg naar zorg die vertrekt van de persoon met een zorgnood en wat die graag wil bereiken. Het gaat om een positieve benadering van gezondheid, uitgaande van de eigen mogelijkheden én het versterken van deze mogelijkheden. Dit vraagt een andere houding en vaardigheden van de hulpverlener, andere manieren van samenwerken, ook tussen zorg- en welzijnswerkers én het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal.

Symposium programma

  • 09:30 - 10:00 - Onthaal
    Graag verwelkomen we jullie om 9u30 voor het onthaal. Kom gerust een kopje koffie drinken en ontmoet de deelnemers.
  • 10:00 - Eddy Claes - Welkomstwoord
  • 10:15 - Prof. Edgar Eeckman - Lezing: Je hebt mekaar meer te vertellen dan je denkt
    Een omkadering van hoe doelgerichte zorg belangrijk is voor zorgvrager en zorgverstrekker.
  • 10:50 - Lotte Vanneste - Lezing: Doelgerichte zorg
  • 11:25 - Annet Wauters - Lezing: Doelzoeker, samen onderweg naar persoonlijke zorg
    Doelzoeker is een instrument dat je helpt nadenken over wat jij belangrijk vindt in je leven en je helpt om eigen doelen te formuleren. Deze doelen kan je vervolgens bespreken met je zorg- en hulpverleners en je omgeving. Zo kan zorg en ondersteuning maximaal afgestemd worden op jouw doelen. In het najaar van 2022 komt, naast de papieren versie, ook een digitale versie van de tool ter beschikking. Annet stelt ook die graag aan je voor.
  • 12:00 - Broodjeslunch
  • 12:30 - Prof. Dr. Maarten Moens - Lezing: Doelgerichte zorg in de praktijk als zorgverlener
  • 13:05 - Jef Janssens - Getuigenis ervaringsdeskundige
  • 13:20 - Evi De Maeyer - Getuigenis ervaringsdeskundige
  • 13:45 - Panelgesprek - Moderator: Susanne Op de Beeck
  • 14:45 - Eddy Claes - Slotwoord
  • 15:00-16:00 - Receptie & netwerkmoment