Bijscholing 'Functionele anatomie van het onderste lidmaat'

20 okt
Datum
20 oktober 2022 19:30 – 21:30
Organisator
Andere organisatie
Adres

Campus Hasselt
Martelarenlaan 42
3500 Hasselt
België

bekijk in Google Maps
Prijs
€ 250 incl. BTW
Inschrijven voor deze activiteit

Opfrissing met een klinische invalshoek

Bijscholing • 5 avondsessies • Nederlandstalig 


Deze REVAL Academy bijscholing biedt jou de mogelijkheid om de functionele anatomie van het onderste lidmaat - van de heupregio tot en met de enkel en de voet - op te frissen, en dit vooral met een klinische invalshoek.

Elke les uit deze lessenreeks is een combinatie van theorie met praktijkvoorbeelden en klinische casussen. Tijdens de afsluitende workshop in de snijzaal krijg je de kans om de theoretische kennis uit de vier voorgaande lessen zelf te bestuderen en te toetsen.

Deze opfrissing van de functionele anatomie is een hulp voor het klinisch redeneren bij patiënten met musculoskeletale aandoeningen. Deze lessenreeks help jou als zorgprofessional om de functionele anatomie van het onderste lidmaat te gebruiken om bepaalde ‘moeilijke’ casussen in de praktijk te analyseren. Een degelijke anatomische kennis van het musculoskeletale stelsel is noodzakelijk om diverse MSK- aandoeningen te kunnen verklaren alsook om deze op een adequate manier te kunnen behandelen.

Doelgroep

Deze bijscholing richt zich tot een brede doelgroep: kinesitherapeuten, artsen, ergotherapeuten, bewegingswetenschappers, verpleegkundigen en studenten.

Datum en tijdstip

Deze bijscholing bestaat uit 4 lessen en een afsluitende snijzaalworkshop.

De lessen gaan door op campus Hasselt op onderstaande data, telkens van 19.30 - 21.30 uur:

  • donderdag 20 oktober 2022
  • donderdag 27 oktober 2022
  • donderdag 10 november 2022
  • donderdag 24 november 2022

De afsluitende snijzaalworkshop gaat door op campus Diepenbeek op donderdag 1 december, van 19.30 - 21.00 uur.

Programma

Les 1 | 20 oktober 2022
Osteologie, arthrologie en myologie van de heup en het bovenbeen.

Les 2 | 27 oktober 2022
Osteologie, arthrologie en myologie van de knie en het onderbeen.

Les 3 | 10 november 2022
Osteologie, arthrologie en myologie van de enkel en de voet.

Les 4 | 24 november 2022
Topografische anatomie van de bloedvaten en zenuwen in het onderste lidmaat, met links naar de klinische praktijk (bv. entrapment). Ook de bouw van de plexus lumbosacralis en zijn relatie tot de spierfunctie in het onderste lidmaat wordt behandeld.

Workshop | 1 december 2022
Je krijgt de kans om de theoretische kennis uit de vier voorgaande lessen zelf te bestuderen en te toetsen in de snijzaal. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van preparaten van het onderste lidmaat. Lichamen zullen beschikbaar zijn om het onderste lidmaat in zijn geheel te bestuderen en zelf op zoek te gaan naar de belangrijkste anatomische structuren.

Docenten

De interactieve lessen en afsluitende snijzaal workshop worden verzorgd door prof. dr. Frank Vandenabeele en dr. Anouk Agten.

Prof. dr. Frank Vandenabeele is hoogleraar aan de Universiteit Hasselt, waar hij functionele anatomie en pathologie doceert aan de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Hij heeft ook jarenlange praktijkervaring als huisarts. Hij stuurt het structurele en functionele spiercelonderzoek van de onderzoeksgroep REVAL aan.

Dr. Anouk Agten is docent anatomie aan de Universiteit Maastricht, waar zij functionele anatomie doceert aan de opleidingen geneeskunde, biomedische wetenschappen en bewegingswetenschappen. Zij is ook betrokken bij het structurele en functionele spiercelonderzoek van de onderzoeksgroep REVAL (Universiteit Hasselt).

Waar heb je les?

Deze 4 eerste sessies van deze lessenreeks gaan door op campus Hasselt, maar kunnen indien gewenst op hetzelfde moment online gevolgd worden.

De afsluitende workshop in de snijzaal zal doorgaan op campus Diepenbeek.

  • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
  • Op 20 min. fietsen van centrum Hasselt

Inschrijvingsgeld & subsidies

De deelnameprijs voor deze lessenreeks bedraagt € 250 incl. BTW (€ 206,61 excl. BTW).
Je kan gebruik maken van de KMO-portefeuille.

Er worden maximaal 50 deelnemers toegelaten.

Accreditatie

Accreditatie voor kinesitherapeuten is in aanvraag.