Antibioticaproject: Opleiding voor ‘local champions’

19 jun
Datum
19 juni 2023 19:30 – 22:00
Organisator
In samenwerking met Domus Medica
Adres

Online
0000 Bij u thuis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis, maar deelname aan vervolgtraject verwacht
Inschrijven voor deze activiteit

Domus Medica en vijf universiteiten zijn op zoek naar huisartsen die zich lokaal willen engageren rond het doelmatig gebruik van antibiotica. Deze ‘local champions’ nemen één jaar de leiding in hun regio om met collega-huisartsen rond dit thema te werken. Hiervoor is een vergoeding van €2000/jaar voorzien, gefinancierd door de FOD Volksgezondheid. Een eerste opleiding gaat online door op 19 of 27 juni. Word een ‘local champion’ en roep antibioticaresistentie een halt toe!

MOTIVATIE

Wil jij binnen jouw regio expertise uitbouwen rond het zorgvuldig gebruik van antibiotica, dan is dit implementatieproject jouw kans. Dit project wil vanuit de dagelijkse praktijk op zoek gaan naar antwoorden op vragen als:

  • Wat bepaalt het antibioticum-voorschrijfgedrag en hoe gaan we om met verwachtingen van patiënten, diagnostische onzekerheid en angst voor complicaties?
  • Wat kan helpen om de noodzaak van een antibioticum correct in te schatten in geval van twijfel?
  • En hoe kunnen we er dan voor zorgen dat zowel de patiënt als de huisarts zich veilig voelen wanneer geen antibioticum wordt opgestart?

TRAINING 

Tijdens een opleiding reiken we een waaier aan praktische tools aan, waarmee je samen met collega-huisartsen uit jouw regio aan de slag gaat en expertise opbouwt.

Deze opleiding bestaat uit 2 delen: 

  • Het eerste deel gaat online door op 19 of 27 juni 2023 en focust op casuïstiek, barrières en facilitatoren, safety netting, ... . 
  • Het tweede deel gaat on site door op 28/09/23 (Antwerpen) of 5/10/23 (Gent) en staat stil bij gedragsmatige aspecten die de kwaliteit van voorschrijven kunnen ondersteunen.

Het implementatietraject loopt van juni 2023 tot juni 2024.

Het traject wordt vergoed en een deel van de opleiding is geaccrediteerd.

INTERESSE

Inschrijving voor deelname aan dit project kan via https://bit.ly/42kULyQ

FLYER