Rookstop

Deze pagina geeft meer informatie over de beschikbare materialen, lopende projecten en wetenschappelijke evidentie rond rookstop bij uw patiënten.

Richtlijn en steekkaart

Domus Medica ontwikkelde in 2006 een richtlijn 'Stoppen met roken' en een bijhorende steekkaart 'Stoppen met roken'. 

Alle rokers zouden van hun huisarts rookstopadvies en begeleiding moeten krijgen, zelfs al zijn ze geen vragende partij en vertonen ze geen klachten die in verband kunnen worden gebracht met hun rookgedrag. De huisarts is hierin proactief en systematisch. Bij hoogrisicogroepen (zwangere vrouwen, COPD-patiënten en patiënten met een hoog cardiovasculair risico) is een dringende en intensieve rookstopbegeleiding nodig.
J.
Gailly

Mini-webinar: Heeft het nut om elke patiënt aan te spreken over roken?

Heeft het nut om elke patiënt aan te spreken over roken? In samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven werd het antwoord hierop geformuleerd in een mini-webinar.

Project: Rookvrije start

Het project rookvrije start heeft als doel om (aanstaande) ouders te laten stoppen met roken en rookvrij te blijven.

Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven vindt u heel wat materialen, de principes van motiverende gespreksvoering en een e-learning terug.

E-learning 'Rookvrije Start'

De e-learning 'Rookvrije Start' geeft u meer info over roken voor, tijdens en na de zwangerschap en gaat in op de gevolgen van blootstelling aan tabaksrook voor baby's en jonge kinderen. U doet hier niet alleen kennis op, maar leert ook hoe u een rookstop met (aanstaande) ouders bespreekbaar kan maken via een gespreksmethodiek.

Materialen

Enkele nuttige materialen worden hieronder uitgelicht. U vindt een overzicht van alle materialen op de website van Gezond Leven.

  • Folder met technieken van motivationele gespreksvoering:
  •  Verhaalprenten ter ondersteuning tijdens een gesprek met de zwangere vrouw:

  • Praktijkadvies over e-sigaretgebruik tijdens de zwangerschap:

 

Rookvrije start is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Domus Medica zetelt in de taskforce. De Taskforce motiveert, verbindt en ondersteunt professionals uit de zorg- en welzijnssector rond dit thema.

Publicatie datum
31 okt 2022
Revisiedatum
31 okt 2022