Openpraktijkendag 2022

8. WGC De Regent

Wijkgezondheidscentrum De Regent werd in 2009 opgericht in Antwerpen-Noord. Het is vaak de eerste plek waar nieuwkomers in België belanden, wat resulteert in een grote doorstroom van patiënten, maar u vindt er ook heel wat sociale woningen en kansarme gezinnen binnen de autochtone bevolking. Daarnaast is het een hippe en populaire buurt bij eerder typisch Vlaamse gezinnen.

Dit alles maakt dat onze patiëntenpopulatie bestaat uit een bonte mix van achtergronden en culturen. Vandaag werken we samen met een multidisciplinair team en vindt er dagelijks medisch overleg plaats. Patiënten worden vaak in tandem opgevolgd door een huisarts en verpleegkundige. We werken bovendien volgens een doorgedreven taakdelegatie, waardoor elke discipline zich meer op zijn kerntaken kan focussen. Zo nemen de verpleegkundigen diabetes en INR-opvolging tot hun rekening.

Het onthaal en de administratieve krachten nemen dan weer heel wat administratieve taken uit handen. We zetten sterk in op preventie. Voor de griepvaccinatie, nodigen we patiënten binnen de risicocategorie uit op enkele vaccinatiedagen in de praktijk. Ook voorzien we enkele keren per jaar een tandscreening, waarbij we kinderen screenen op tandproblemen en, indien noodzakelijk, doorverwijzen. Opleiding staat centraal binnen ons centrum. Samen met WGC ‘t Spoor organiseren we bijscholingen. De aanwezigheid van een kritische huisarts-in-opleiding houdt ons tevens bij de pinken.

We werken ook wijkgericht. Voor de pandemie was er wekelijks een yogagroep waar iedereen uit de buurt zich kon inschrijven. Er is ook twee maal per jaar een overleg met alle huisartsen van Antwerpen- Noord om structurele oplossingen te bieden aan het huisartsentekort en de samenwerking te verbeteren.

Adres: Regentstraat 1, 2060 Antwerpen

Openingsuren: Namiddag (13u30-17u)

Samenwerking: Huisartsen, haio, (sociaal) verpleegkundigen, maatschappelijk werker, gezondheidspromotor, diëtist, psychologen, onthaalmedewerkers, administratieve medewerkers, coördinator Vanaf medio 2022 ook een kinesist

Website: www.wgcderegent.be

Publicatie datum
06 apr 2022