Openpraktijkendag 2022

26. WGC De Bruggen

Wijkgezondheidscentrum De Bruggen is een eerstelijnscentrum met 22 medewerkers waarvan 16,5 fte werken.

Wijkgezondheidscentrum De Bruggen groeide vijf jaar geleden uit Huisartsenpraktijk De Brug. Toen werkten we binnen de praktijk reeds met verschillende disciplines samen: vier huisartsen, een haio, twee onthaalmedewerkers, een psycholoog, een diëtist en een medisch pedicure. De aanwezigheid van verschillende disciplines was zeker een begin van multidisciplinair werken, maar er was een gebrek aan overleg en uitwisseling. Bovendien misten we – vooral voor onze chronische, polypathologiepatiënten – een nauwe, intensere samenwerking met verpleegkundigen. We merkten dat we nood hadden aan een andere structuur en andere financiering. Het niet gebonden zijn aan prestatiefinanciering laat doorgedreven interdisciplinair werken toe.

Omwille van de visie van de Vereniging van Wijkgezondheidscentra (VWGC) sloten we ons bij hen aan. Op vele vlakken was de overgang best wel pittig. Een verpleegkundig team op poten zetten, zowel voor zorg aan huis als zorg in ons centrum, was één van de grote uitdagingen. Maar we deden het!

Wat betekent interdisciplinair samenwerken? En hoe maakt u dit waar? We willen met u delen hoe we hierin zelf gegroeid zijn en nog steeds groeien. Samen werken is ook samen zitten, samen nadenken, samen plannen, samen dromen. Welk overleg werkt voor wie en wanneer? Waar ligt het evenwicht tussen werken en overleggen? Wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden? Misschien kan het delen van onze ervaringen (een begin van) een antwoord zijn op jullie vragen. We kijken ernaar uit!

Adres: Sint-Pietersnoordstraat 40 A, 8000 Brugge

Openingsuren: Namiddag (13u30-17u)

Samenwerking: Huisartsen, haio, verpleegkundigen, zorgkundige, psycholoog, diëtist/ gezondheidspromotor, maatschappelijk werker, onthaalmedewerkers, administratief bediende, vrijwilliger en coördinator.

Website: www.wgcdebruggen.be

Publicatie datum
06 apr 2022