Spoedartsen rekenen op uw Sumehrs

Vandaag geven we de aftrap van de Summer of Sumehr. De hele maand juni moedigen we u aan om meer én nog betere gezondheidssamenvattingen te maken voor uw patiënten. Deze week tonen we u hoe belangrijk de Sumehrs zijn op de spoedafdeling door enkele spoedartsen aan het woord te laten. Zij gebruiken de Sumehr dagelijks.

Waarom deze campagne?

De Sumehr – Summarized Electronic Health Record – is een onmisbaar instrument in de digitale communicatie tussen de eerste en de tweede lijn. De Vlaamse ziekenhuizen geven aan dat ze de informatie die huisartsen delen via Sumehrs erg waardevol vinden, maar dat het aantal Sumehrs en de kwaliteit ervan nog beter kunnen.

De cijfers over het aantal patiënten dat een Sumehr heeft, verschillen sterk per regio. De percentages die we in het kader van deze campagne ontvingen van twaalf Vlaamse wachtpostregio’s, variëren van 6% tot 33%.

Maak ze niet voor uzelf, doe het voor patiënten en collega’s

Sumehrs bestaan al sinds 2005. Uw EMD-pakket is verplicht om Sumehrs te kunnen exporteren naar eerstelijnskluis Vitalink. Daar kunnen ze geraadpleegd worden door collega’s en zorgverleners die een therapeutische relatie aangaan met uw patiënt. Sumehrs zijn een hulpmiddel in de continuïteit van de zorg. U maakt ze voor uw collega’s en vooral voor een snellere en accuratere zorg voor uw patiënten. Sumehrs zorgen er ook voor dat uw dossierbeheer rendeert in het weekend.

Spoedartsen zijn unaniem: “De Sumehr is voor ons essentieel!”

Als er één ziekenhuisafdeling is die dankbaar gebruik maakt van uw Sumehrs, is het wel de spoedafdeling. We gingen praten met vier spoedartsen. Sumehrs zijn voor hen essentieel om een correct beleid op te starten. Heel vaak hebben spoedartsen zonder Sumehr geen volledig beeld van de gezondheidssituatie van de patiënt.

Wat staat er ook weer in de Sumehr?

Een Sumehr neemt alle elementen over uit het EMD die een snelle inschatting van iemands gezondheidstoestand mogelijk maken:

  • Auteur van de Sumehr en de GMD-houder
  • Identiteit van de patiënt
  • Contactpersoon in noodgevallen
  • Risicofactoren: allergieën, intoleranties, andere risico's
  • Relevante voorgeschiedenis
  • Actuele problemen en behandelingen 
  • Medicatielijst
  • Vaccinaties
  • Wilsverklaringen 

Bekijk ons Sumehr-gesprek met vier spoedartsen

 

De campagne 'Summer of Sumehr: een gezondheidssamenvatting voor iedereen' is een initiatief van Huisartsenvereniging Gent, Domus Medica en het Vlaams Patiëntenplatform.

Publicatie datum
30 mei 2022
Revisiedatum
07 jun 2022