Geef de Sumehr een centrale plaats op de wachtpost

De hele maand juni is Sumehr-maand. Met deze zomercampagne willen we u stimuleren om werk te maken van meer en betere gezondheidssamenvattingen voor uw patiënten. Deze week: de rol van de Sumehr tijdens de wachtdienst.

Wat als uw patiënten ‘s avonds of in het weekend een huisarts nodig hebben?

De Sumehr dient om uw patiënten goede zorg te kunnen verlenen als u niet bereikbaar bent. We bespraken reeds hoe belangrijk Sumehrs zijn voor spoedartsen, maar de Sumehr is ook in het leven geroepen om de kwaliteit van de wachtdienst te verhogen.

Het openen van een Sumehr op de wachtpost is in veel gevallen een meerwaarde:

  • Bij patiënten met een opstoot van een sluimerend probleem
  • Bij patiënten met een complexe medische voorgeschiedenis en veel pathologie
  • Bij patiënten die hun chronische medicatie niet goed kennen (en dat zijn er veel)
  • Bij bejaarden of verwarde patiënten/p>

Door de Sumehr kunt u beter het onderscheid maken tussen ‘dat bestond al’ en ‘dat is nieuw.’ Een Sumehr raadplegen verhoogt de kwaliteit van het consult.

De realiteit vandaag: we halen nog niet uit de Sumehr wat erin zit

Een Sumehr raadplegen tijdens de wachtdienst is natuurlijk niet altijd nuttig, maar de voordelen ervan worden vandaag nog onderbenut. In veel Vlaamse wachtposten wordt nog niet zo vaak doorgeklikt naar de Sumehr. We ontvingen van 12 wachtpostgebieden cijfers over het aantal keren dat een Sumehr werd geopend in verhouding tot het aantal patiëntencontacten waarbij een Sumehr beschikbaar was. De percentages variëren van 1 tot 7 %.

Een Sumehr raadplegen op de wachtpost doet u zo

Een Sumehr raadplegen in uw softwarepakket is heel eenvoudig. De instructies zijn bovendien terug te vinden op het beeldscherm van de wachtpostcomputers. 

  • Een Sumehr raadplegen in Mediris
  • Een Sumehr raadplegen in CareConnect Medical Post (CCMP)
  • Een Sumehr raadplegen tijdens een huisbezoek

Bekijk ook zeker het filmpje over waarom en hoe u een Sumehr raadpleegt op de wachtpost. 

 

 

De campagne 'Summer of Sumehr: een gezondheidssamenvatting voor iedereen' is een initiatief van Huisartsenvereniging Gent, Domus Medica en het Vlaams Patiëntenplatform. 

Publicatie datum
07 jun 2022
Revisiedatum
09 jul 2022