De patiënt vindt zijn weg naar de Sumehr

Met de zomercampagne Summer of Sumehr willen we u stimuleren om nóg meer en nóg betere gezondheidssamenvattingen voor uw patiënten te maken. Deze week belichten we hoe de patiënt steeds vaker zijn weg vindt naar de Sumehr. Een positieve ontwikkeling, maar dat maakt het gesprek over het delen van gezondheidsinformatie noodzakelijk.

De Sumehr begint te leven, en dat komt door corona

De Vlaamse patiënt was twee jaar geleden nauwelijks vertrouwd met digitale gezondheids-toepassingen, maar daar heeft corona verandering in gebracht. Sindsdien zijn eHealth-platformen in opmars. Burgers zijn massaal gebruik beginnen maken van CoZo, Mijngezondheid.be en MyHealthViewer. Op deze platformen vindt de patiënt ook zijn Sumehr terug. Voor het eerst in de geschiedenis van onze gezondheidszorg kan hij mits enkele muisklikken een samenvatting van zijn gezondheidsdossier bekijken.

Vlaams Patiëntenplatform voert campagne over de gezondheidssamenvatting

Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) vertegenwoordigt meer dan 115 verenigingen van patiënten met een chronische aandoening. Het VPP ondersteunt ook deze zomercampagne. Samen met Domus Medica maakte het VPP bovendien een brochure over de Sumehr waarin ze patiënten aanmoedigen om over de gezondheidssamenvatting met hun huisarts in gesprek te gaan. Ook u kunt deze infobrochure verdelen aan uw patiënten. 

Bestel de brochure gratis via deze link.

Zit u nog gemakkelijk?

We beseffen dat u het misschien een ongemakkelijk idee vindt dat patiënten meelezen of u zullen aanspreken over de inhoud van hun Sumehr. Als uw patiënten goed weten wat een gezondheidssamenvatting is (en wat het niet is), kunnen ze een actievere rol opnemen in hun zorg. Als de patiënt kan meevolgen welke informatie u registreert over zijn gezondheid, kunnen jullie samen de correctheid van de informatie waarborgen. De kwaliteit van de Sumehrs kan er alleen maar op vooruitgaan. In gesprek gaan over het delen van gezondheidsgegevens, wordt daarom steeds belangrijker.

Bekijk het filmpje 'de patiënt en zijn Sumehr'

Bekijk onderstaand filmpje en kom meer te weten over de campagne van het Vlaams Patiëntenplatform.

 

 

De campagne 'Summer of Sumehr: een gezondheidssamenvatting voor iedereen' is een initiatief van Huisartsenvereniging Gent, Domus Medica en het Vlaams Patiëntenplatform. 

Publicatie datum
15 jun 2022