Dat somatische diagnoses in de Sumehr terechtkomen, vindt iedereen logisch. Moeilijker wordt het als het gaat over psychiatrische aandoeningen, intrafamiliale problemen of verslavingen. Dient de huisarts voluit voor een volledige Sumehr te gaan of moet rekening gehouden worden met de vraag van patiënten om bepaalde privacygevoelige data weg te laten?
Patiënten vrezen voor stigma
In de LOK-sessies over het belang van correct registreren en goede Sumehrs, horen we dikwijls dat de huisarts gehoor geeft aan het verzoek van de patiënt om zaken niet te delen. Huisartsen geven bepaalde Sumehr-items dan een vertrouwelijkheidslabel om op die manier de vertrouwensband intact te houden en de patiënt niet te verliezen. Veelal gaat het dan om zorgelementen waarvoor de patiënt zich wat schaamt, zoals psychiatrische diagnoses of een verslavingsproblematiek.
Daarnaast vrezen patiënten ook voor een stigma of vooroordeel bij zorgverleners die hen minder goed kennen, en waarbij somatische klachten te snel worden toegewezen aan bijvoorbeeld een psychiatrische problematiek. Patiënten zijn bovendien vaak niet goed vertrouwd met de modus operandi van gegevensdeling en het concept therapeutische relatie, waardoor ze onvoldoende begrijpen wie toegang heeft tot hun gegevens.
Informeer patiënten over de Sumehr
De Sumehr is een middel om gezondheidsdata te delen met andere zorgverleners, met name om zorgcontinuïteit te kunnen garanderen. De wetgever heeft daarover enkele regels vastgelegd die de huisarts moet kennen en toepassen:
- De patiënt moet geïnformeerd worden over het aanmaken van de Sumehr
- De patiënt heeft het recht om het maken van een Sumehr te weigeren
- De patiënt heeft het recht om bepaalde gezondheidsgegevens uit de Sumehr weg te laten
Maar deze rechten van de patiënt zijn niet het volledige verhaal. De patiënt heeft bovenal recht op goede zorg en daarvoor is het delen van relevante medische informatie met andere zorgverleners cruciaal. Patiënten eenzijdig laten beslissen wat wel en niet gedeeld wordt, is geen goed idee.
Huisarts Olivier Van Damme (Leuven) laat liever geen relevante zaken weg uit een Sumehr. Bij de vraag om iets weg te laten, kiest hij steeds voor het gesprek met de patiënt. Hij zal proberen om de patiënt te overtuigen van het nut om gevoelige maar relevante dingen toch te delen.
Voordelen van een volledig beeld
Artsen-specialisten klinken over het algemeen eensluidender dan huisartsen als het over deze dilemma’s gaat. Ze willen zoveel mogelijk informatie over de voorgeschiedenis van de patiënt, en daar horen gevoelige items ook bij.
Dr. Hilde Quintens, spoedarts in het H. Hartziekenhuis te Leuven: “Elk element kan belangrijk zijn. Psychiatrische problemen zullen bijvoorbeeld ons oordeel over wanneer iemand terug aan het werk kan, sturen. Een verleden van drugmisbruik doet ons twee keer nadenken over welke pijnstillers we voorschrijven. Als een alcoholverslaving uit het verleden echt ernstig was, zullen we daar rekening mee moeten houden.”
Items in het EMD labelen als 'vertrouwelijk'
Als patiënten echt aangeven om bepaalde gegevens niet te willen delen, dan voorzien de EMD-pakketten de mogelijkheid om items af te schermen voor Sumehr-export. Speciaal voor deze Sumehr-campagne herwerkten alle softwareproviders hun instructies over het toevoegen van een vertrouwelijkheidslabel aan een element in het patiëntendossier:
- CARECONNECT: handleiding over confidentialiteit van de Sumehr
- DAKTARI: instructievideo
- HEALTHONE: korte handleiding en instructievideo
- MEDISPRING: FAQ over Sumehr met instructievideo over vertrouwelijke elementen
- NEXUZHEALTH: instructievideo
Artsenkrant - Zet ik alles in de Sumehr?
Vanuit de campagne Summer of Sumehr 2024 werd een volledig artikel geschreven over dit thema: Zet ik alles in de Sumehr? (09/09/2024).