Week 2: dankzij de Sumehr presteert u als wachtarts nog beter

Maak tijdens de wachtdienst gebruik van wat uw collega-huisartsen hebben geregistreerd. Zo worden uw wachtshiften nog efficiënter en kwalitatiever. 

Hoe dan? Lees even mee. 

Maria (63 jaar) had afgelopen zaterdag last van kortademigheid en meldde zich op de huisartsen-wachtpost. De wachtarts startte onmiddellijk de anamnese: "Wanneer is de kortademigheid begonnen? Heb je koorts? Heb je hartkloppingen? Voel je pijn bij het ademen?" Tijdens het klinisch onderzoek bleek de hartslag van Maria regelmatig te zijn, haar longen klonken normaal. Maria's temperatuur was 37,3°C. 

Het kon nog om veel verschillende mogelijke problemen gaan: pneumonie, hyperventilatie, een longembool, ... . Toen zei Maria plots dat ze 'iets aan haar hart' had, zonder te weten wat precies. Ze wist wel te vertellen dat ze er geen medicatie voor moest nemen. Dat triggerde de wachtarts om Maria's Sumehr te raadplegen. In Maria's problemenlijst stond intermittente voorkamerfibrillatie. Volgens de medicatielijst nam ze er geen antistollingsmiddelen voor. 

De kans dat Maria een longembool had, was plots veel reëler geworden. De wachtarts besloot Maria door te verwijzen naar de spoeddienst voor een perfusiescan. 

Dankzij een goede Sumehr bent u beter in staat het onderscheid te maken tussen 'dat bestond al' en 'dat is nieuw'. Het openen van een Sumehr kan u gerustellen en kan uw diagnostiek aanscherpen. Kortom, een goede Sumehr raadplegen kan de kwaliteit en efficiëntie van uw consulten op de wachtpost vergroten. 

Een Sumehr raadplegen tijdens de wachtdienst is natuurlijk niet altijd nuttig, maar de voordelen ervan worden vandaag nog zeer vaak onderbenut. In veel wachtposten wordt vandaag slechts in 1-3% van de gevallen waarbij er een Sumehr beschikbaar is, deze ook effectief geopend, terwijl andere wachtposten evolueren richting 10%. We halen dus nog niet uit de Sumehr wat er in zit.

De campagne 'Summer of Sumehr: Zorgcontinuïteit zonder Zorgen' is een initiatief van Domus Medica en huisartsenvereniging Gent, en wordt dit jaar mee uitgedragen door maar liefst 44 huisartsenkringen en wachtpostgebieden. Samen voor kwaliteitsvolle Sumehrs!

 

Publicatie datum
08 jun 2023
Revisiedatum
15 jun 2023