Waarom de huidige teststrategie onhoudbaar is

De huidige teststrategie mist zijn doel: terwijl alle beschermende maatregelen worden gelost, wordt de teststrategie niet aangepast. De teststrategie moet dienen als laatste dijk om de pandemie in te tomen. Maar enkel testen zal een vierde golf niet vermijden en heeft het draagvlak voor het testbeleid helemaal onderuitgehaald. Een aangepast testbeleid gekoppeld aan politieke moed om een minimum aan beschermingsmaatregelen te behouden, is de enige juiste weg. 

Politiek heeft men beslist om ondanks de epidemiologische predictiemodellen alle beschermende maatregelen op te heffen en het voorzichtigheidsprincipe over boord te gooien. De munt is omhoog gegooid en men zal wel zien op welke zijde zij valt. Enkel het testbeleid is onveranderd gebleven. Het is het rookgordijn om deze politieke keuze te verdoezelen. Alleen werkt dat niet. Enkel testen zal een vierde golf niet vermijden. 

Daarnaast merken we heel wat perverse effecten van deze strategie. Kinderen onder de 12 jaar worden massaal getest, terwijl bij hen het ziekteverloop mild is. Volwassenen laten zich niet meer testen of stellen zorg uit. Het draagvlak is weg en het arbritair testen heeft als gevolg dat de cijfers niet meer betrouwbaar zijn. 

Huisartsen worden momenteel overstelpt met patiënten met infectieuze klachten, een fenomeen dat we elke herfst kennen maar dit jaar duidelijk is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Onze kracht is dat we ernstige ziekte kunnen onderscheiden van milde ziektes en hierop een gericht beleid voeren. Vandaag is dat niet meer mogelijk. We willen de discussie over het testbeleid dus niet herleiden tot capaciteitsproblemen maar gaan voor een rationalisering en versoepeling van testen en quarantaine ten voordele van het draagvlak en dus ‘therapietrouw’ bij arts en patiënt en ten voordele van de epidemiologische datarapportage. 

Huisartsenvereniging Domus Medica stelt dan ook een grondige aanpassing van de teststrategie voor: 

  • Gevaccineerden enkel nog testen bij klinische indicatie 
  • Niet-gevaccineerden: testen volgens gevalsdefinitie (niet-gevaccineerde volwassenen hebben hogere kans op ernstige ziekte en ziekteverspreiding) 
  • -12 jarigen niet meer testen en geen quarantaine (groepsimmuniteit) tenzij klinische indicatie (ernstig ziek) 
  • Testen bij enkele specifieke situaties (nauwe contacten risicogroep, terugkeer reizigers,…) 
  • Stimuleren zelftesten/ gevaccineerden zelf een CTPC-code kunnen aanmaken voor test in testcentrum 

Enkel een aangepaste teststrategie en de moed om een aantal maatregelen te behouden zullen een vierde golf kunnen vermijden. Een aangepaste teststrategie zal helpen om het draagvlak te verhogen en om een beter zicht te houden op de pandemie. 

Dr. Roel Van Giel
Voorzitter Domus Medica