De federale overheid wil meer inzicht krijgen in het type supplement of niet-vergoedbare verstrekkingen dat artsen aanrekenen aan hun patiënten voor ambulante zorg waar er geen vergoeding voor is. Tot dit einde werden de transparantiecodes in het leven geroepen. Vanaf 01 september 2023 zijn gedeeltelijk of niet-geconventioneerde artsen verplicht deze te gebruiken wanneer ze elektronisch factureren. Vanaf 01 oktober 2024 geldt dit voor alle artsen. De invoering van de transparantiecodes verloopt echter moeizaam, omdat vele providers van de softwarepakketten de vooropgestelde deadline niet hebben gehaald. Zolang uw softwarepakket het gebruik van de transparantiecodes niet toelaat, bent u ook niet verplicht dit te doen.
Onduidelijkheden voor de huisartsen
In principe moet elke arts, inclusief de huisarts, transparantiecodes gebruiken als aan de voorwaarden daarvoor is voldaan.
Tijdens de besprekingen over de transparantiecodes in de overlegorganen van het RIZIV heeft de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) herhaaldelijk aangegeven dat het gebruik van deze codes voor huisartsen onduidelijk is. Het RIZIV heeft daarop de verbintenis aangegaan om een FAQ te publiceren om verduidelijking te bieden over het gebruik van de transparantiecodes.
Deze FAQ werd recent gepubliceerd en kan u terugvinden op de volgende pagina: FAQ Transparantiecodes
De FAQ verduidelijkt de aanleiding tot de creatie van transparantiecodes, de vier verschillende categorieën van transparantiecodes, bijbehorende begrippen en wie verplicht is de transparantiecodes te gebruiken.
Daarnaast ondersteunen veel softwarepakketten de registratie van transparantiecodes nog niet. Daarom raadt AADM op dit moment aan hiermee om nog even te wachten.
Ook de ziekenhuizen ondervinden problemen met de transparantiecodes.
Verschillende providers van de softwarepakketten hebben aangegeven dat de geplande startdatum van 1 oktober 2024 niet haalbaar is. De ziekenhuizen hebben dit probleem ook aangekaart en de verzekeringsinstellingen gevraagd om slechts minimale controles uit te voeren op de transparantiecodes. Hiermee willen ze voorkomen dat er problemen ontstaan op het terrein. Voorlopig is gevraagd aan de verzekeringsinstellingen om slechts twee van de vijf basiscontroles met betrekking tot de transparantiecodes toe te passen.
Om wat duidelijkheid te geven, zetten we hieronder de regels voor het gebruik van transparantiecodes kort op een rij.
Sinds 1 september 2023 moeten gedeeltelijk of niet geconventioneerde artsen, als ze elektronisch factureren, aan de verzekeringsinstellingen het bedrag meedelen van de supplementen die ze factureren voor hun ambulante medische verstrekkingen die in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging vergoedbaar zijn.
Vanaf 1 oktober 2024 moet u, ongeacht uw conventioneringsstatus, bijkomende informatie meedelen over de niet-vergoedbare ambulante verstrekkingen als u elektronisch factureert. Hierbij verschillen de regels voor gedeeltelijk of niet geconventioneerde artsen ten opzichte van de regels voor geconventioneerde artsen.
Vanaf 1 september 2025 bent u verplicht om elektronisch te factureren, ongeacht uw conventioneringsstatus. Doordat de transparantiecodes gebruikt dienen te worden bij elektronische facturatie, zal u bij het factureren van niet-vergoedbare ambulante verstrekkingen altijd de transparantiecodes moeten toepassen.
Voor gedeeltelijk of niet geconventioneerde artsen:
Vanaf 1 oktober 2024 kan u de reden aangeven waarom u een supplement aanrekent door een of meer van volgende pseudocodes te gebruiken:
- 384075 voor een professionele meerinspanning
- 384090 voor kosten die rechtstreeks zijn gelinkt aan de verstrekking (kleine materialen en verbruiksgoederen tijdens een technische verstrekking, anesthesie, kosten voor desinfectie en sterilisatie)
- 384112 voor indirecte kosten (kosten voor het lokaal, personeelskosten)
- 384134 voor een supplement zonder enige duiding
Voor geconventioneerde artsen:
- De generieke pseudocode 384215 voor de nomenclatuurverstrekkingen die niet voldoen aan de vergoedingsvoorwaarden
- Hierbij moet u de de nomenclatuurnummer invullen van de verstrekking die u normaal zou attesteren als er wel aan de vergoedingsvoorwaarden voldaan zou zijn.
- De generieke pseudocode 384230 voor de verstrekkingen buiten de nomenclatuur
- Hierbij moet u in het vrij tekstveld een beschrijving van de verstrekking of het nomenclatuurnummer van een bestaande gelijkaardige verstrekking invullen.
- Voor materiaal, techniek of instrumentarium die niet in het ereloon van de vergoedbare verstrekking is begrepen en dat niet op een andere manier wordt vergoed door de verzekering voor geneeskundige verzorging kunnen volgende psedocodes gebruikt worden:
- 384156 voor de materiaalkosten
- 384171 voor de anesthesiekosten
- 384193 voor de processing-kosten (kosten van desinfectie en sterilisatie van materiaal,
scopen en accessoires) van de verstrekking - Daarnaast moet er in het vrije tekstveld een beschrijving toegevoegd worden van het materiaal, de techniek of het instrumentarium.
- Hierbij moet ook de nomenclatuurcode van de vergoedbare verstrekking waarvoor materiaal, techniek of instrumentarium gefactureerd vermeld worden.
Via deze link kan u op de site van het RIZIV meer informatie over de transparantiecodes voor artsen vinden.
Alec De Cort
Beleidsmedewerker