Opheffing verbod op derdebetalersregeling voor raadplegingen, bezoeken en adviezen

Ingevolge een wetswijziging door minister Vandenbroucke, is het verbod op derdebetaler en al zijn uitzonderingssituaties opgeheven met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022. Deze wetswijziging heeft tot gevolg dat de toepassing van de derdebetalersregeling steeds mogelijk zal zijn voor alle verstrekkingen van artsen, ongeacht de plaats waar de verstrekking plaatsvindt en ongeacht het statuut van de patiënt.

Wat betekent dit nu concreet?

Concreet betekent de wetswijziging dat elke arts zelf kan kiezen om derdebetalersregeling toe te passen bij raadplegingen, bezoeken en adviezen. De uitzonderingssituaties bestaan niet meer.

Let wel, de gevallen waarin de toepassing van de derdebetalersregeling verplicht is, hebben voorrang op het verbod. Dit is, wat de artsen betreft, het geval voor de raadplegingen en bijhorende technische verstrekkingen die huisartsen verlenen aan rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming enerzijds en voor een diabetespas als de patiënt de toepassing van de derdebetalersregeling vraagt aan de huisarts anderzijds.

De artsen die de derdebetalersregeling wensen toe te passen verbinden zich ertoe de conventietarieven na te leven.

Hoe afrekenen?

Met betrekking tot de afrekening voor de patiënten zullen softwarepakketten niet meer zoals nu het geval is automatisch doorverwijzen naar eAttest ingeval de via MyCarenet opgehaalde verzekerbaarheid van de patiënt aangeeft dat de derdebetalersregeling niet kan worden toegepast voor de betrokken patiënt. MyCarenet zal geen rechtvaardiging voor toepassing van derdebetaler meer meedelen en de zorgverlener zal beschikken over een keuzemenu tussen eFact en eAttest of, in geval een softwarepakket een dergelijk keuzemenu niet aanbiedt, zal eerst het scherm voor eFact verschijnen. 

Sofie Croenen
Expertisedomeinverantwoordelijke Beroepspromoti
e