Minister Jambon zet veiligheid huisartsen hoog op agenda lokale besturen en politiezones

13 sep 2018

Met een brief aan de burgemeesters en de korpschefs van België zet Minister van Veiligheid en Binnenlandse zaken, Jan Jambon, het thema veiligheid voor huisartsen hoog op de agenda van de lokale besturen en politiezones. De brief roept de burgemeesters en de korpschefs van België op om vertrouwensbanden met de huisartsenkringen tot stand te brengen of te versterken en op te treden als ondersteunende instantie in de preventie van geweld tegen huisartsen. Hij roept ook de korpschefs ook op om protocolakkoorden tussen de huisartsenkringen en de politiezones met betrekking tot de veiligheid van huisartsen te onderzoeken.  Domus Medica drong hier al lang op aan en is blij dat de Minister werk maakt van extra veiligheidsmaatregelen voor huisartsen …meer lezen ….
 
Met een brief aan de burgemeesters en de korpschefs van België zet Minister van Veiligheid en Binnenlandse zaken, Jan Jambon, het thema veiligheid voor huisartsen hoog op de agenda van de lokale besturen en politiezones. De brief roept de burgemeesters en de korpschefs van België op om vertrouwensbanden met de huisartsenkringen tot stand te brengen of te versterken en op te treden als ondersteunende instantie in de preventie van geweld tegen huisartsen. Domus Medica drong hier al lang op aan en is tevreden dat de Minister werk maakt van extra veiligheidsmaatregelen voor huisartsen.
 
Domus Medica is ook blij dat deze brief de samenwerking tussen huisartsenkringen en lokale politiezones verder zal faciliteren. Enkele huisartsenkringen ondertekenden reeds een lokaal veiligheidsprotocol met de lokale politiezones. De Minister reikt de politiezones nu een model van protocolakkoord tussen huisartsenkringen en lokale politie aan. Hij roept de korpschefs van de politiezones op om de samenwerking en communicatie met de huisartsenkringen te onderzoeken. De huisartsenkringen zijn hiervoor alvast langer vragende partij. Domus Medica rekent er op dat nu alle politiezones werk zullen maken van een lokaal veiligheidsprotocol.
 
Om de huisartsenkringen te ondersteunen in veiligheidsinitiatieven reikt Domus Medica op 8 december de eerste veiligheidsprijs voor huisartsenkringen uit.
 
Huisartsenkringen kunnen bij Domus Medica meer lokale voorbeelden van protocolakkoorden opvragen. We komen samen met PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep) ook gratis in uw huisartsenkring een presentatie geven over ‘veiligheid voor huisartsen’ en hoe u hier lokaal aan kan werken.
In de brochure ‘een veilige dokterspraktijk’, waar Domus Medica aan meewerkte, vindt u alvast heel wat praktische tips.
 
Meer info: gert.merckx@domusmedica.be

De brief van Minister Jambon werd ook bezorgd aan de voorzitters van de huisartsenkringen.

De brief bevat ook een model van protocolakkoord.