HGR levert nieuw griepadvies af

14 apr 2022

Traditioneel brengt de Hoge Gezondheidsraad in de lente zijn advies uit in verband met de griepvaccinatie voor het komende winterseizoen.

Op 25 februari publiceerde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) haar aanbevelingen over de samenstelling van het griepvaccins voor het griepseizoen 2022-2023. De quadrivalente vaccins bevatten antigenen tegen de twee meest voorkomende influenza A-stammen en de twee circulerende B-stammen (Victoria en Yamagata). Enkel vaccins van dit type zullen in België beschikbaar zijn.  

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beveelt in zijn advies aan om de vaccinatiecampagne te starten vanaf midden oktober. Een gecombineerde vaccinatie met het vaccin tegen Covid-19 behoort volgens de HGR tot de mogelijkheden. Recente studies tonen aan dat een gelijktijdige vaccinatie veilig en doeltreffend is. 

De HGR werkt met drie categorieën van te vaccineren personen. Categorie A bestaat zelf uit drie subcategorieën: 

  • Groep 1: personen met een risico op complicaties: 
    • Iedereen ouder dan 65 jaar 
    • Alle patiënten ouder dan zes maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening van de longen, het hart, de lever of de nieren, aan metabole aandoeningen, neuromusculaire aandoeningen, immuniteitsstoornissen of een BMI hoger dan 35 
    • Personen die in een instelling verblijven 
    • Zwangere vrouwen in elke fase van de zwangerschap 
    • Kinderen van zes maanden tot achttien jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan 
  • Groep 2: mensen die werken in de gezondheidssector 
  • Groep 3: mensen die onder één dak wonen met iemand uit groep 1 of met kinderen jonger dan zes maanden 

De HGR klasseert in categorie B iedereen tussen 50 en 65 jaar. Naast het verhoogde risico op complicaties bij griep door hun leeftijd, bestaat immers ook één kans op drie dat ze minstens één factor vertonen die het risico op complicaties verhoogt: roken, overmatig alcoholverbruik, zwaarlijvigheid (BMI hoger dan 30). Onderzoek toont echter aan dat systematische vaccinatie van gezonde volwassenen in deze leeftijdsgroep geen invloed heeft op het aantal doktersbezoeken, ziektedagen, antibioticavoorschriften en ziekenhuisopnames  

Het advies van de HGR is dus uitsluitend gebaseerd op de veronderstelling dat zij een verhoogd risico lopen op ernstige complicaties, niet op studies die bewijzen dat vaccinatie deze mensen beschermt tegen ernstige verwikkelingen. Vaccinatie wordt binnen deze groep dus best overwogen op individuele basis na overleg met de huisarts. 

De systematische vaccinatie van personen uit categorie C (gezonde volwassenen tussen achttien en 65 jaar) wordt niet aanbevolen door de HGR. Uiteraard kan iedereen die dat wil zich laten vaccineren. 

Voor het voorbije griepseizoen bestelde de overheid 3,16 miljoen dosissen. Daarvan zijn er volgens de eerste schattingen van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) ongeveer 2,8 miljoen verkocht. Met die cijfers in het achterhoofd raadt de HGR aan drie miljoen vaccins aan te kopen. De HGR raadt de overheid aan om blijvend in te zetten op bewustmakingscampagnes over preventieve maatregelen. Naast vaccinatie bestaat dat uit maatregelen die de bevolking de vorige jaren leerde kennen in de strijd tegen corona: thuisblijven bij symptomen, wassen en desinfecteren van de handen met hydroalcoholische oplossingen, dragen van een masker tijdens een epidemie en steeds op plaatsen met veel volk zoals het openbaar vervoer. 

Filip Ceulemans