Filip Stroobants is de nieuwe algemeen directeur van Domus Medica

5 sep 2024

Maandag startte Filip Stroobants als algemeen directeur van Domus Medica. Na een uitgebreide selectieprocedure met verschillende kandidaten, staat Filip voortaan in voor de algemene leiding van de huisartsenvereniging. Hiermee neemt hij de fakkel over van dr. Jeroen van den Brandt die de voorbije maanden de honneurs heeft waargenomen als gedelegeerd bestuurder na het vertrek van Stijn Vanholle.  

Zorgsector als rode draad 

Domus Medica heeft een nieuwe algemeen directeur. Filip Stroobants (35 jaar) staat voortaan aan het roer van de vereniging en volgt daarmee Stijn Vanholle op. Filip is afkomstig van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, een deelgemeente van de gemeente Sint-Katelijne-Waver, waar hij opgroeide in een familie die diepgeworteld is in de zorgsector. Zijn moeder is huisarts en zijn vader was directeur van een rusthuis en hoofdarts van een zorgcentrum voor mensen met een beperking, waardoor de zorgmicrobe hem met de paplepel is ingegeven. Met een broer, schoonzus en partner die verpleegkundigen zijn en een zus die logopediste is, speelt de zorgsector ook vandaag nog een centrale rol in zijn persoonlijk leven.  

Hoewel Filip zelf een ingenieursachtergrond heeft, voelde hij na een vijftal jaar in de industrie een  sterke intrinsieke motivatie om over te stappen naar de zorgsector. Zijn ervaring als operationeel manager bij Rode Kruis Vlaanderen en als adviseur inzake integraal capaciteitsmanagement binnen een ziekenhuis heeft hem geleerd een organisatie te managen, maar ook hoe belangrijk een professionele en procesmatige aanpak is binnen de zorgsector. 

Professionele ondersteuning van de huisartsen in een veranderend zorglandschap 

Voor Filip vormt de rol bij Domus Medica de ideale combinatie van zijn passie voor procesmanagement, leiderschap en de zorgsector. Hij start dan ook met veel goesting aan deze nieuwe uitdaging. Met Domus Medica wil Filip de professionalisering van de eerstelijnszorg verder ondersteunen en streeft hij naar meer geïntegreerde zorg voor de patiënt. Daarbij hecht hij veel belang aan allianties en partnerschappen om mooie resultaten te realiseren in functie van onze leden. In dit veranderende zorglandschap ziet Filip ook een cruciale rol voor innovatie. Gezien de grote uitdagingen in de zorgsector is het belangrijk om na te denken over datagedreven en evidence-based oplossingen.    

De grootste uitdagingen voor de toekomst van de eerstelijnszorg en de huisartsenkringen ziet Filip in de vergrijzing, de toenemende complexiteit van zorgvragen en de noodzaak tot multidisciplinaire samenwerking. Het visiedocument ‘Huisarts 2030’ en het strategisch beleidsplan 2023-2027 van Domus Medica onderschrijven deze visie volledig. Filip gelooft sterk in dit plan en door actief bij te dragen aan de verwezenlijking ervan, wil hij er mee voor zorgen dat Domus Medica haar leden optimaal kan ondersteunen, zodat huisartsen, huisartsenpraktijken en huisartsenkringen het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen.  

Daarnaast gelooft Filip dat door de interne structuur van Domus Medica te versterken, de organisatie verder kan groeien en zich kan consolideren als de belangrijkste wetenschappelijke beroepsvereniging voor de huisartsen en huisartsenkringen in Vlaanderen en Brussel. Hij zet graag zijn schouders onder het versterken van het team, dat reeds gedragen wordt door sterke profielen die kennis van zaken hebben. Aansluitend streeft hij ernaar om een goede tandem te vormen met de voorzitter en beoogt hij een duidelijke samenwerking met het bestuursorgaan.  

Tot slot wil Filip namens het hele team dr. Jeroen van den Brandt nog bedanken voor zijn tijdelijke rol als gedelegeerd bestuurder binnen de organisatie.