European Disability Card (EDC) wordt ingevoerd in de EU

28 nov 2024

Enkele weken geleden verschenen de richtlijnen van het Europees Parlement en de Raad voor de invoering van de Europese kaart voor personen met een handicap en de Europese parkeerkaart voor personen met een handicap in het Publicatieblad van de Europese Unie (zeg maar: het Europese staatsblad). Dat betekent dat de lidstaten nu 30 maanden hebben om hun wetgeving aan te passen en de kaarten over maximum 42 maanden moeten ingevoerd zijn (dus: tegen juni 2028).

Wat houden deze kaarten in?

Deze Europese richtlijn heeft als doel om het leven van mensen met een handicap makkelijker te maken wanneer ze reizen binnen de Europese Unie. Dit doet ze door:

  • Europese kaart (European Disability Card): Het introduceren van een gestandaardiseerde kaart die aantoont dat iemand een erkende handicap heeft in zijn eigen land. Deze kaart moet in alle EU-landen worden geaccepteerd.
  • Europese parkeerkaart: Het invoeren van een gestandaardiseerde parkeerkaart voor mensen met een handicap, zodat ze ook in andere EU-landen gebruik kunnen maken van speciale parkeerplaatsen.

Waarom is deze richtlijn nodig?

  • Gelijke behandeling: Mensen met een handicap hebben vaak moeite om dezelfde rechten en kansen te genieten als anderen, vooral wanneer ze reizen naar een ander land.
  • Vereenvoudiging: De huidige systemen voor het erkennen van handicaps verschillen per land, wat leidt tot verwarring en bureaucratie.
  • Toegankelijkheid: De kaarten moeten ervoor zorgen dat mensen met een handicap makkelijker toegang krijgen tot voorzieningen en diensten, zoals vervoer, cultuur en vrije tijd.

Deze richtlijn is een belangrijke stap voorwaarts in het streven naar een inclusieve Europese Unie waar mensen met een handicap dezelfde rechten en kansen hebben als anderen. Door de invoering van de Europese kaart en parkeerkaart wordt het reizen en leven in andere EU-landen voor mensen met een handicap een stuk aangenamer en eenvoudiger.

België op kop

België was één van de landen waar een proefproject met de European Disability Card liep. De kaart kan online aangevraagd worden MyHandicap voor personen met een handicap die erkend was voor 1 januari 2024. Sinds 1 januari 2024 wordt ze automatisch uitgereikt bij erkenning van de handicap.

Meer dan mobiliteit

De Europese kaart is een hulpmiddel om zichtbaar te maken wat niet altijd zichtbaar is. Bij mensen met onzichtbare handicaps, zoals autisme of het syndroom van Gilles de la Tourette, kan gedrag soms verkeerd geïnterpreteerd worden. De kaart kan in zulke situaties een waardevol communicatiemiddel zijn, om aan bijvoorbeeld hulpdiensten of ordediensten te laten zien dat er een onderliggende reden is voor bepaald gedrag.

Wim Torbeyns