Beloning voor de patiënt die kiest voor huisarts

28 jul 2008

Vanaf 1 februari 2007 betaalt de patiënt die door zijn huisarts wordt doorverwezen minder bij de specialist.


Een patiënt die eerst naar z’n huisarts gaat en dan wordt doorverwezen naar een specialist betaalde tot nu twee maal remgeld. Dat is het bedrag dat je als patiënt niet terugbetaald krijgt van het ziekenfonds als je een arts raadpleegt. In ons land slaan patiënten dan ook veel meer dan in het buitenland, de huisarts over en raadplegen rechtstreeks de specialist. Daardoor moet die specialist vaak op een weinig efficiënte manier vooral huisartsenwerk doen en ontstaan er wachttijden voor patiënten die worden doorverwezen.

Vanaf 1 februari verandert dit. Patiënten die door hun huisarts worden doorverwezen krijgen het remgeld bij de specialist dan terugbetaald. Zo verdwijnt de financiële drempel om eerst naar je huisarts te stappen.

"Alle internationale en nationale studies bewijzen het: met een gezondheidsprobleem eerst bij je huisarts langsgaan is de logische weg. De huisarts is in staat meer dan 95 % van die klachten zelf op te lossen. Hij biedt daarbij een goede zorg op maat van zijn patiënt.", zegt Piet Vanden Bussche, huisarts en woordvoerder huisartsenverenging Domus Medica. "Maar af en toe moet je huisarts je doorverwijzen. En dan hebben we nood aan vlot bereikbare specialisten die door bijkomende onderzoeken en kennis die specialistische problemen snel en vaak zeer goed oplossen. Die samenwerking ten dienste van de patiënt is het ideaal model."

Huisartsen zijn al tientallen jaren vragende partij om de financiële bestraffing van doorverwezen patiënten te beëindigen.

De huisarts kent je gezondheidstoestand het best. Hij kan je vaak snel heel goed zelf helpen en geeft je raad en advies voor een vlotte en goede doorverwijzing naar de specialist die je nodig hebt. Het komt je gezondheid te goede. Je krijgt een prima begeleiding en ondersteuning op je zoektocht naar de juiste hulp en het bespaart de overheid veel geld door een veel oordeelkundiger gebruik van de zorg.

"We zijn als huisartsen dan ook verheugd over deze maatregel. We vinden wel dat het systeem, administratief eenvoudiger kan, dringend voor alle specialiteiten moeten worden opengesteld en voor elke doorverwijzing moet gelden; niet enkel voor de eerste.", besluit Vanden Bussche.