Wegwijs voor Starters 2022

18 okt
Datum
18 oktober 2022 18:00 – 22:00
Organisator
Domus Medica
Adres

Provinciehuis Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3010 Leuven
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis voor startende huisartsen, haio's en studenten
Accreditatie
Wordt aangevraagd

De inschrijvingen voor dit evenement zijn helaas al volzet.

 

Neem een goede start als huisarts met deze infoavond. Verzekeringen, accreditering, associëren in een groep, starten in een solopraktijk of werken in een forfaitaire praktijk, aan de slag als vervangarts,... Het komt allemaal aan bod.

Met plenaire sessies en break-outsessies stel je je eigen programma samen volgens je interesses.  En tijdens de infobeurs kan je ook terecht voor een hapje en een drankje.

Programma

18.00-18.30 uur

Ontvangst

18.30 uur-19.30 uur

Plenaire sessie

19u30-20u30 uur

Catering en infobeurs met interessante organisaties voor je dagelijkse praktijk

20.30-21.00 uur

Keuze tussen de workshops:

21.15-21.45 uur

Keuze tussen de workshops:

Korte inhoud

Plenaire sessie

1. Voorstelling Domus Medica en Jong Domus

2. Panelgesprek

Tijdens de plenaire sessie gaan AMMA, SBB, Bank van Breda en Securex dieper in op alles wat je moet weten als startende huisarts. Enkele zaken die zeker aan bod zullen komen zijn de (verplichte) verzekeringen, het sociaal statuut van de startende huisarts, de beroepskosten en het pensioen.

Sprekers:

  • Tom De Schutter – Senior Consultent (SBB)
  • Ilé Rombouts - Accountmanager (AMMA Verzekeringen)
  • Ortwin Boone - Verantwoordelijke Vrije Beroepen (Bank Van Breda)
  • Dennis D’Haenens – Client Relations Manager Entrepreneurs (Securex)

Workshops

1. Vervangingen - dr. Jonathan Weetjens

Wie er de vacatures op naslaat kan er niet om heen: vervangarts is een knelpuntberoep. Helaas ontbreekt nog steeds een duidelijk kader of apart statuut. 

Werken als vervangarts heeft ontegensprekelijk een aantal voordelen: je krijgt als arts de mogelijkheid om te werken binnen verschillende praktijkvormen, verschillende contexten en patiëntenpopulaties. Je doet een brede ervaring op en je kunt zelf goed je work-life balance regelen. Bovendien ben je overal welgekomen. 

Maar wat met dat gebrek aan een statuut? Zijn er ook verplichtingen? Wat zijn de valkuilen bij contractonderhandelingen? En wat met de praktische zaken als accreditering, inschrijving in een wachtkring, de Orde der artsen,… 

Deze sessie gaat in op de belangrijkste aandachtspunten voor iedereen die overweegt om als vervangarts aan de slag te gaan. 

2. Communicatie seksueel grensoverschrijdend gedrag - Svenja Vergauwen (Sensoa)

In deze workshop gaan we in op het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag. Sensoa legt uit wat seksueel grensoverschrijdend gedrag is en hoe je erop kan reageren of mee omgaan als huisarts aan de hand van drie casussen. Er wordt gebruik gemaakt van praktische methodieken, je krijgt tips om het gesprek aan te gaan, bronnen met meer achtergrondinformatie en doorverwijsmogelijkheden. 

3. (ver)bouwen van een huisartsenpraktijk Karen Verbiest & Freek Verheyden (Quality Living)

Quality Living ontmoet, ontwerpt en bouwt. Op die basis verdiepten zaakvoerders Freek en Karen zich jarenlang in de bouw, renovatie en inrichting van dokterspraktijken en bieden ze vandaag een unieke expertise en tastbare meerwaarde in het veelzijdige bouwtraject van een medische praktijk. Tijdens hun lezing krijg je een introductie op de ontmoetfase in het proces: Freek en Karen maken je wegwijs in de strategische, praktische en financiële bouwkeuzes die je zal maken voor je dokterspraktijk, rekening houdende met de individuele ambities voor je praktijk en het voortdurend veranderende landschap van de huisarts.

Naast deze lezing kan je ook aan hun stand terecht met concrete vragen. 

4. Starten en groeien in kwaliteit - dr. Stefan Teughels & Jo Van Hoof (Domus Medica)

Loont inzetten op kwaliteit de moeite? Het daagt jezelf uit om continu bij te blijven en te groeien door middel van continue professionele vorming. Het bevordert de teamsfeer en je praktijkorganisatie met als eindresultaat kwalitatieve en betrouwbare zorgverlening aan de patiënt. 

Wat houdt ‘werken aan kwaliteit’ precies in, en hoe begin je hieraan als startende huisarts? Voor welke verbetering voorziet de overheid financiële ondersteuning? Bij deze workshop zoomen we meteen in op de take home messages bij deze kernvragen. Je komt te weten welke praktische zaken je niet uit het oog mag verliezen: 

  • Erkenning als huisarts 
  • Accreditering
  • Geïntegreerde praktijkpremie

Je krijgt ook basisinfo bij Impulseo en met de set van adviezen voor een kwaliteitsvolle huisartsenpraktijk die Domus Medica ontwikkelde vorm je een helicopterview over wat er allemaal bij de praktijkvoering komt kijken. Met dit pakket kan je na de workshop meteen aan de slag. 

5. Multidisciplinair samenwerken  in de huisartsenpraktijk - dr. Jonathan Weetjens 

Nu de alarmberichten in de media over huisartsentekorten stilaan wekelijkse kost zijn, zien vele huisartsen de mogelijkheden voor multidisciplinair samenwerken als een welkome versterking in de eerste lijn.  

Maar hoe eraan beginnen? Is het noodzakelijk om forfaitair te werken om samen te werken met paramedici? Kan dit ook in een honorariumpraktijk? Wat kan de rol zijn van een VIHP (Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk)? En wat met het financiële plaatje?  

Het forfaitair en honorariumsysteem worden in deze sessie tegenover mekaar gezet, met een bijzondere aandacht voor de rol van de VIHP binnen de huisartsenpraktijk van de toekomst. 

6. Associaties - Stijn Vanholle (Domus Medica)

Wens je te associëren met je stageplek of met één van je studiegenoten? Zijn jullie er nog niet uit over hoe jullie de gemeenschappelijke inkomsten en kosten gaan verdelen? Of vraagt je stageplek nog een instapsom?  

Tijdens de workshop associaties maken we een onderscheid tussen de gemeenschappelijke- en individuele kosten, en staan we even stil bij de meest voorkomende verdeelsleutels voor het delen van gemeenschappelijke inkomsten en kosten.  

Sta je te poppelen om te starten in een associatie maar zit je nog met tal van vragen? Noteer deze in het inschrijvingsformulier en dan komen we hier later op terug.  

7. Burn-outpreventie aan de startblokken van jouw loopbaan: zijn er do or don'ts? dr. Christy Sempels (Arts In Nood)

Je hebt je diploma op zak en start in een praktijk. Empathische luisterbereidheid, gericht klinisch onderzoek ondersteund door de meest actuele richtlijnen, snelle en accurate communicatie met de andere zorgpartners rond jouw patiënt,… Het zijn voor jou maar een kleine greep van de elementen van jouw prioriteitenlijst als goed-zorgende arts. 

Maar hoe goed zorg je hierbij voor jezelf? Hoelang negeer je al het knagende gevoel van altijd wel nog een takenlijst te hebben? Vanaf welke patiënt trek je voor die dag/die week/… jouw grens omdat nu toch wel écht jouw limiet bereikt is? “Want dat doet een goed-zorgende arts toch niet?” 

Tijdens deze workshop willen we stilstaan bij psychische problemen, en in het bijzonder burn-out, die ons ook als arts te beurt kunnen vallen. Ook artsen zijn geen supermannen of supervrouwen en kunnen met zichzelf en hiermee geconfronteerd worden. We staan stil bij enkele elementen die positief en beschermend kunnen zijn en bij deze die belemmeren. Want is preventie tenslotte niet dé beste zorg? 

8. Managementtaken in de huisartsenpraktijk - Mieke Muys

Praktijk voeren betekent ook een organisatie runnen. Hoe doe je dat? 

Je krijgt in de workshop een kader aangereikt om je managementstructuur vorm te geven. We geven je inzicht in de taken, opdrachten en rollen van een praktijk. Wat betekent dit juist én waarom verdelen we idealiter deze rollen onder het artsenteam?