Larissa
Derkatcheva
Functie
Andere
Tijdregeling dat ik zoek
Voltijds
Type contract dat ik zoek
Vaste functie
Regio waarbinnen ik kan werken
West-Vlaanderen
Opmerking bij regio
groot Brugge, Noord West-Vlaanderen
Omschrijving over mezelf
Ik, Larissa Derkatcheva, heb mijn 6-jarige basisopleiding - master in de geneeskunde afgerond in 1994 aan de North-Western State Medical University named after I.I. Mechnikov te Sint-Petersburg (Dit heette vroeger: Sint- Petersburg State Medical Academy named after I.I. Mechnikov, zie mijn diploma).
Daarna heb ik 5 jaar specialisatie gevolgd: eerst in Algemene en nadien in Thoracale Chirurgie. In 1999 heb ik een proefschrift gemaakt om de graad van Doctor in de Medische Wetenschappen “Chirurgische tactiek en techniek van operaties aan patiënten met “flail-chest” blessures in gesloten borst trauma” te bekomen . Ik heb 12 wetenschappelijke publicaties geschreven.
Tijdens mijn specialisatiejaren heb ik 3 jaar deeltijds gewerkt als docent van de leerstoel chirurgische ziektes van de Medische Stadsacademie te Sint-Petersburg. De pedagogische vaardigheden heb ik meegekregen van mijn ouders die beiden lesgaven.
Om mijn klinische en chirurgische vaardigheden verder te ontwikkelen begon ik ook vanaf september 1995 deeltijds te werken als chirurg dienst spoedgevallen in het regionaal ziekenhuis Vsevolozjsk (in de regio St Petersburg). In die 7,5 jaar heb ik een rijke ervaring opgebouwd in het diagnose stellen en behandelen van verschillende patiëntengroepen (naast allerlei chirurgische patiënten ook cardiologische, internistische, neurologische, pediatrische, gynaecologische, geriatrische patiënten, patiënten met politrauma etc)
Het werken met patiënten en het werken in het operatiekwartier gaf me altijd een maximum gevoel van tevredenheid, voldoening en nuttigheid als professional - arts. Na de afronding van mijn specialisatiejaren bleef ik werken als chirurg op de dienst Thoracale Chirurgie en deeltijds als chirurg dienst spoedgevallen om me verder te ontwikkelen als arts en de band met de urgente geneeskunde te behouden.
Eind 2002 verhuisde ik naar België en startte ik met de gebruikelijke procedure om mijn diploma’s te homologeren. De beslissing van NARIC d.d. 08-02-2005 (zie bijlage) luidt dat er geen van mijn beide diploma’s kan gelijkwaardig erkend worden met de Vlaamse diploma’s. Ik mocht wel een herziening aanvragen door bijkomende documenten op te sturen.
Om brood op de plank te krijgen en toch in de gezondheidssector te kunnen werken moest ik nog 2 jaar aan de hogeschool te Brugge lessen volgen om een diploma bachelor in verpleegkunde te behalen in 2011.
De laatste 11 jaar heb ik gewerkt in het AZ Sint-Jan Brugge Oostende, eerst op de dienst ziekenhuisinfectiebeheersing en daarna als stafmedewerker van de stafdienst kwaliteit.
Mijn taken als stafmedewerker kwaliteit waren: uitvoeren van de Root Cause Analyses nav patiëntveiligheidsincidenten en permanente rapportage hierover aan de directie; proactieve risicoanalyses (HFMEA’s) bij bouw- en verbouwingswerken, verhuizen of zorgprocessen; optimaliseren en implementeren van processen; organiseren, voorbereiden en leiden van multidisciplinaire stuur- en werkgroepen; accreditatietrajecten (bv. JCI), auditbeleid etc. Dit was boeiend en leerrijk maar ik ben arts en ik wil als arts werken rekening houden met bijkomende kennis en vaardigheden in de Belgische gezondheidszorg. Ik heb onvoldoende werktevredenheid en wil graag iets veranderen in mijn professionele leven.
Ik wil mijn droom om arts te worden in België niet loslaten want ik heb alles om dit in de korte tijd te kunnen realiseren:
- Ik heb een kwaliteitsvolle opleiding gekregen in Sint-Petersburg, de 2de belangrijkste stad van Rusland. De universiteit waar ik gestudeerd heb, is een van de oudste en grootste Russische Medische Universiteit. Deze universiteit staat bekend om zijn rijke geschiedenis en heeft hooggekwalificeerd personeel dat naast onderwijsactiviteiten, ook wetenschappelijk en klinisch werk verricht en tevens meewerkt aan Internationale projecten (bv. met KU Leuven).
- De duur van de basisopleiding geneeskunde in België is sinds 2011 ook 6 jaar, zoals ik toen heb gevolgd.
- Het curriculum van mijn opleiding bevat alle vakken/medische disciplines die worden gegeven aan de Belgische universiteiten. In het zesde jaar wordt inderdaad de klemtoon gelegd op de richting van je toekomstige specialisatie maar alle andere vakken kwamen zeker ook aan bod tijdens mijn opleiding. Als zesdejaars werden we volledig ingeschakeld in de werking van de diensten volgens het opleidingsplan (inclusief avond-, nacht- en weekendwerk).
- Ik vraag me af waarom wij, de buitenlandse artsen, in tijden van grote tekorten aan huisartsen, tandartsen, spoedartsen, de patiëntenstop bij orthodontisten, dermatologen, oogartsen etc, geen enkele kans krijgen om deze tekorten op te vangen door ons beroep met plezier te mogen uitoefenen in België (al dan niet na een korte bijscholing)? Mijn Russische collega’s artsen werken momenteel in Zweden, Duitsland, Nederland… na een korte bijscholing, zonder volledige opleiding te herhalen.
- De taal is één van de mogelijke barrières maar nu is dit geen probleem meer voor mij. Ik woon al meer dan 20 jaar in België, heb meerdere opleidingen succesvol afgewerkt (bachelor in verpleegkunde, yogadocent, stadsgids Brugge) en spreek quasi perfect Nederlands.
- Ik ben bereid om vanaf 1 juni 2023 de eventuele tekorten van mijn stages weg te werken in een van de huisartsenpraktijken of in het ziekenhuis op vrijwillige basis (als dit niet anders kan). Mijn verder traject in de huisartsgeneeskunde kan ik enkel realiseren als arts-assistent die een bepaald inkomen heeft.
- Ik heb nog één grote troef, nl. het diploma van Doctor in de Medische Wetenschappen. Dit werd niet gelijkgesteld met het Vlaamse diploma omwille van afwezigheid van de internationale publicaties (zie bijlage) maar dit zou zeker kunnen meegerekend worden als eindwerk van de basisopleiding geneeskunde.
Beschikbaarheidsperiodes
27/09/23 tot 15/12/37