Training Behandeling van Chronische Pijn in de Eerste Lijn (Gent 2023)

*Gratis interprofessionele training voor eerstelijns hulpverleners over persoonsgerichte zorg voor personen met chronische pijn.*

Vergroot in deze interactieve training samen met een twintigtal andere eerstelijnsprofessionals uw kennis over de behandeling van chronische pijn vanuit een biopsychosociaal perspectief én versterk uw vaardigheden in neurofysiologische pijneducatie.  Na een succesvolle trainingreeks in Antwerpen en Brussel organiseren we dit voorjaar een reeks trainingen in Gent. 

 

Wat?

De training omslaat twee e-learnings (van elk 1 uur) en twee fysieke trainingsdagen (elk 7 uur). Nadat u alle onderdelen volgt, heeft u meer:

 • Grip op het syndroom chronische pijn vanuit een biopsychosociaal perspectief;
 • Handvaten voor de klinische beoordelen van pijnpatiënten;
 • Vaardigheden in het opstellen van persoonsgerichte zorgplannen en het geven van pijneducatie;
 • Inzicht in de rol van de hulpverleners binnen een multidisciplinair team.

 

Voor wie?

Huisartsen, kinesisten, apothekers, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, ergotherapeuten, tandartsen.... 

 

Wanneer?

U kunt zich inschrijven voor één van de volgende trainingsmodules door op de gewenste data te klikken:

 • Dinsdag 18 april 2023 en woensdag 17 mei 2023 van 13.30u tot 20.30u (volzet)
 • Vrijdag 21 april 2023 en 12 mei 2023 van 8.30u tot 15.30u (volzet)
 • Zaterdag 22 april 2023 en 13 mei 2023 van 9.30u tot 16.30u (volzet)
 • Maandag 22 mei 2023 en dinsdag 20 juni 2023 van 13.30u tot 20.30u   (VERPLAATST NAAR NAJAAR 23) 
 • Woensdag 24 mei 2023 en 21 juni 2023 van 8.30u - 15.30u 

Er wordt op alle dagen voldoende pauze en een broodjesmaaltijd voorzien.

 

Kosten?

Deze uitgebreide training is gratis, maar plaatsen zijn beperkt (max 25 per groep) en inschrijven verplicht. Ook verwachten we een actieve bijdrage aan de evaluatie van de training via een pre en post kennis en attitude test. 

 

Locatie?

We zijn te gast bij het team van WGC Nieuw-Gent, Rerum-Novarumplein 182, Gent.

Bereikbaarheid

 • Met de tram: lijn 2, halte Rerum Novarumplein
 • Met de bus : lijnen 5, 47
 • Met de wagen: kies de bewegwijzering UZ-Gent en volg de Zwijnaardsesteenweg richting Zwijnaarde tot aan de August Kekuléstraat. Er is parkeergelegenheid voor het gezondheidscentrum.

Door wie?

De training wordt gegeven door docenten vanuit de onderzoeksgroep Pain in Motion in samenwerking met experten chronische pijn uit de eerste lijn.

Prof dr Margot De Kooning, doctor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie - werkervaring als kinesisttherapeut en docente, focus op chronische pijn patiënten.

dr Leen Vermeulen, huisarts en integratief psychotherapeut - werkervaring als arts en psychotherapeute bij Geneeskunde voor het volk Hoboken, begeleidt groepen pijnpatiënten.

Veerle Van Hoestenberghe, kinesisttherapeut  bij multidisciplinair pijncentrum ZNA 

 

Kader

Dit project wordt gefinancierd door de federale overheidsdienst Volksgezondheid. In hun opdracht werd een onderzoeksproject rond de implementatie van Belgische aanbevelingen voor de behandeling van chronische pijn uitbesteed aan een consortium van partners. Binnen dit consortium vallen volgende partijen: Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Université de Liège, Universiteit Ghent, Universiteit Antwerpen en Université Catholique de Louvain (gezamenlijk onder de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion), La Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) en Domus Medica.

Binnen dit project werd een opleidingsmodule en educatiemateriaal ontwikkeld die eerstelijnsprofessionals binnen de gezondheidszorg de kans geeft om hun kennis over chronische pijn te verhogen en hen te kwalificeren voor het geven van Neurofysiologische Pijneducatie (PNE) aan patiënten met (chronische) pijn. Eerstelijnszone Antwerpen Centrum werd eerder geselecteerd als pilootzone. Nu krijgen ook eerstelijnsprofessionals uit regio Gent de unieke kans om deze training als gratis te volgen.

Publicatie datum
10 feb 2023
Revisiedatum
10 feb 2023