Vroegtijdige zorgplanning in de huisartsenpraktijk

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

Mensen willen vaak betrokken worden bij (medische) beslissingen over hun zorg. Vroegtijdige zorgplanning (VZP) is hiervoor een belangrijk proces. Zeker wanneer mensen zieker of kwetsbaarder worden. De huisartsenpraktijk is ideaal gesitueerd voor het tijdig initiëren van VZP. Immers de huisarts of praktijkverpleegkundige ziet de patient over meerdere jaren heen en kent diens medische en sociale context. Er ontstaat een vertrouwensband. Daarnaast verwachten patiënten ook vaak dat hun huisarts of verpleegkundige het gesprek aangaat. Toch blijft het proces van VZP een aanbod, en nooit een verplichting. Het is belangrijk om goed af te toetsen of een patiënt (nu of in de toekomst) bereid is om over VZP te spreken, en of die hierbij een naaste wil betrekken.

Om u te ondersteunen in het proces van vroegtijdige zorgplanning bieden we u met dit themadossier inzicht in de kernbegrippen van vroegtijdige zorgplanning en leiden we u toe naar relevante richtlijnen, praktijkinstrumenten, informatiemateriaal voor patienten en navorming.

Publicatie datum
13 sep 2022