Themadossier Beweging

Beweging verbetert de levenskwaliteit van individuen, helaas beweegt ruim één op drie Vlamingen geen 30 minuten per dag (cijfers 2018). Fysieke activiteit en minder sedentair gedrag levert iedereen gezondheidswinst op, zowel fysiek als mentaal en zowel preventief als curatief.

Dit themadossier reikt informatie aan over fysieke activiteit en sedentair gedrag; met name waarom je patiënt best beweegt, hoeveel je patiënt best beweegt en hulpmiddelen om je als huisarts hierin te ondersteunen. 

Dr. Van Giel vertelt hoe een Bewegen Op Verwijzing-coach artsen ondersteunt

Hoeveel moeten jouw patiënten bewegen?

Vlaamse Gezondheidsaanbevelingen 

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe gezondheidsaanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar de Vlaamse context, samen met een expertengroep (Domus Medica, Sport Vlaanderen, K&G, Agentschap Z&G,…) en met steun van de Vlaamse overheid.

De aanbevelingen geven beweegadvies op maat dankzij de onderverdeling op basis van de doelgroep: baby’s, peuters en kleuters (2 t.e.m. 5 jaar), kinderen en jongeren (6 t.e.m. 17 jaar), volwassenen en 65-plussers, zwangere en pas bevallen vrouwen, mensen met een ziekte of beperking.

Opsomming belangrijkste nieuwigheden vanaf 2021:

  • Specifieke aandacht voor zwangere en pas bevallen vrouwen.
  • Specifieke aandacht voor mensen met een ziekte of beperking.
  • Bewegen tot 300 minuten per week geeft je extra bescherming als volwassenen en 65-plusser.

 

Infographic

 

Meer informatie?

Lichaamsbeweging bij de preventie en de behandeling van ziektes 

Het FYSS-handboek geeft diagnosespecifieke aanbevelingen voor lichaamsbeweging per ziekte en de effecten hiervan. Dit handboek is essentieel voor gezondheidswerkers bij voorschrijven van geïndividualiseerde lichaamsbeweging. 

Hoe kan je jouw patiënten motiveren?

Beweegtest 

Deze ludieke beweegtest van Gezond Leven kan helpen om een gesprek over beweging te starten met jouw patiënt. 

Bewegen op Verwijzing

Het Vlaams project Bewegen Op Verwijzing helpt inactieve mensen op een laagdrempelige manier op weg naar een beweeglijker leven. Het is een persoonlijk coachingtraject dat zich kenmerkt door een professionele en motiverende coach, een beweegplan op maat en nauwe opvolging. Als (huis)arts kan je patiënten doorverwijzen voor dit beweegtraject met behulp van een online verwijsbrief.

Actueel

Meer informatie over het project vind je hier op de website van Gezond Leven 

LOK-pakket Beweging 

Met dit LOK pakket krijgt u als huisarts informatie over de beweegaanbevelingen.  Tijdens deze gratis LOK krijgt u uitgebreide informatie over de beweegaanbevelingen en zal er op een interactieve manier worden gekeken, hoe u via het project 'bewegen Op Verwijzing ' patiënten kan helpen om drempels te overwinnen om hen effectief aan het bewegen te krijgen. Sinds de coronacrisis kan deze LOK ook online gegeven worden. 

Vraag een LOK-sessie hier aan. 

Betrouwbare websites en apps