Masterproef: Urethrale katheterisatie als urineopvangmethode bij jonge kinderen

In kader van mijn masterproef voor de master na master opleiding huisartsgeneeskunde ben ik op zoek naar artsen/huisartsenpraktijken die bereid zijn om deel te nemen aan mijn onderzoek.

Het betreft een ‘proof of concept’ studie die wil nagaan of er in de huisartsenpraktijk een plaats is voor eenmalige sondage als urineopvangmethode bij kinderen.

Kort samengevat willen wij met deze studie bijdragen aan een correcte diagnose van urineweginfecties bij niet-zindelijke kinderen. Heden zien we dat er in de praktijk vooral gebruik wordt gemaakt van kleefzakjes, echter gaat dit gepaard met een grotere kans op contaminatie. Daarnaast zijn de betere niet-invasieve methoden vaak omslachtig en niet efficiënt. In ziekenhuizen zal men sneller overgaan tot urethrale katheterisatie, wat ook volgens de richtlijnen de meest betrouwbare techniek is voor een urinestaal te bemachtigen bij deze niet-zindelijke populatie. Vandaar onze vraag naar de toepasbaarheid hiervan in de huisartsenpraktijk.

Het is een eerste, kleinschalige studie waar huisartsen de techniek zullen aangeleerd krijgen en nadien hun bedenkingen aan de hand van een vragenlijst kunnen meedelen. Zo krijgen we een zicht op de toepasbaarheid en kan dit een eerste stap zijn naar een meer betrouwbare urineopvangmethode in de huisartsenpraktijk.

Zo u hierover nog bijkomende vragen of graag wenst deel te nemen, mag u me steeds contacteren op het volgende e-mailadres: evy.debeys@student.kuleuven.be

 

Evy De Beys, huisarts in opleiding

Prof. Dr. Ann Van den Bruel, promotor

Publicatie datum
30 mei 2024
Revisiedatum
30 mei 2024