U bent klaar voor de toekomst, maar hoe maakt u de juiste financiële keuzes?

Huisartsen in opleiding staan voor grote veranderingen. Tijdens uw verdere opleiding en ook nadien gaat u een inkomen verwerven en moet u zich beschermen tegen verschillende risico’s. Hoe maakt u de juiste financiële keuzes?

Sui Generis statuut

Vanaf het moment dat u als arts afstudeert, valt u tijdens uw opleiding tot huisarts onder het Sui Generis statuut. Hiermee geniet u alle voordelen van de werknemer, behalve de werkloosheidsuitkering en de pensioenopbouw. Het werkloosheidsluik is uw eerste zorg zeker niet, maar met uw pensioenopbouw wacht u best niet te lang. Het effect van rente op rente maximaliseert uw eindresultaat. U kan dit op verschillende manieren invullen.

RIZIV (1)

Vraag als u afstudeert voor 1 oktober in datzelfde jaar uw RIZIV- identificatienummer aan. Zolang u geconventioneerd bent – en dat bent u tijdens uw verdere opleiding sowieso – krijgt u dan jaarlijks een RIZIV-bijdrage. Deze overheidstussenkomst gebruikt u bij voorkeur voor uw pensioenopbouw. In uw eerste werkingsjaar krijgt u deze bijdrage nog voor het laatste kwartaal.

Pensioensparen

Hoe sneller u aan uw pensioenopbouw begint, hoe meer kapitaal u opbouwt voor later. Het eerste jaar dat u werkt, kan u meteen het maximum jaarlijks bedrag sparen (voor 2018 is dat 960 euro). Hiervan kan u op uw volgende aanslagbiljet 30% fiscaal recupereren.

Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen

Op 1 januari van het volgende jaar kan u als werknemer onder het Sui Generis statuut een Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen opstarten. Hoeveel u in het sociaal VAPZ kan sparen, is afhankelijk van uw netto belastbaar inkomen. Een belangrijk voordeel van het VAPZ is dat het altijd een marginale fiscale aftrek geniet (in de hoogste schijf van uw inkomen). Dat komt meestal neer op een fiscale aftrek van meer dan 50%.

Zelfstandigenstatuut

RIZIV (2)

Op het moment dat u uw opleiding hebt afgerond, wordt u waarschijnlijk zelfstandige. Als u ervoor kiest om (gedeeltelijk) geconventioneerd te blijven, dan blijft u jaarlijks (gedeeltelijk) uw RIZIV-bijdrage ontvangen. Toets i.f.v. uw beschikbare mogelijkheden met uw bank af waarvoor u deze bijdrage nu wil gebruiken: pensioenopbouw, een verzekering ‘gewaarborgd inkomen’ of ‘kapitaal bij overlijden’.

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Vanaf nu kan u uw Sociaal Vrije Aanvullend Pensioen vervangen dooreen Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen en het solidariteitsluik vervangen door waarborgen (verzekeringen) op uw maat.

Associatiecontract of groepspraktijk

Als u ervoor kiest om in een associatie te stappen of samen met collega’s een groepspraktijk op te starten, zorg dan voor een stevige juridische onderbouw. Om haar cliënten hierin bij te staan, werkt Bank J.Van Breda & C° samen met een aantal juridische partners die gespecialiseerd zijn in associatiecontracten. Sluitende contracten scheppen duidelijkheid, ook in mindere tijden.

Vennootschap

Wanneer u een vennootschap opricht, is een persoonlijke keuze.
Die wordt sterk bepaald door de hoogte van uw inkomen én uw bestedingspatroon. Als u voldoende overhoudt, kan een professionele vennootschap een goede keuze zijn. Overleg dit met uw accountant of boekhouder. Ook een ‘second opinion’ van uw bankier verheldert vaak uw visie.

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Zodra u een vennootschap hebt opgericht, kan u ook via een IPT sparen voor een toekomstig aanvullend pensioen in uw privé. Het kapitaal dat u hierin mag sparen, wordt berekend via de zogenaamde 80%-regel.

We bekijken graag samen wat deze formules voor u kunnen betekenen vandaag en in de toekomst. Het op elkaar afstemmen van de mogelijkheden vergt permanente opvolging en begeleiding.

  Bovenstaande informatie is opgesteld door onze partner Bank J.Van Breda & C°.

 Klare toekomst? Test meteen uw kennis!
 Beantwoord 10 korte vragen en ontdek uw score. Succes!

Bank J.Van Breda & C° is al meer dan 25 jaar dé adviesbank voor artsen.
Onze kennis en ervaring helpen u om de juiste financiële keuzes te maken.

Publicatie datum
02 okt 2018
Revisiedatum
30 jun 2022