Partnertip: Financiële keuzes aan de start van je carrière als arts

Pensioensparen als haio

U begint nog maar net aan uw stage als huisarts. Door slim te sparen kan u zelfs met een beperkt bedrag heel wat kapitaal opbouwen voor later. Tijdens uw jaren als HAIO bouwt u immers geen pensioenrechten op via het Sui generis statuut.

Op uw 30ste of op uw 40ste beginnen met pensioensparen leidt tot gigantische verschillen van 40.000 tot 80.000 euro. Het effect van rente op rente maximaliseert uw eindresultaat. Door een regelmatige opvolging kom je niet voor verrassingen te staan en kunnen we tijdig bijsturen waar dat nodig zou zijn. Zowel financieel als fiscaal. 

Sui generis

Dit is het statuut waarin u als HAIO werkt. Maar wat betekent het precies voor u?

 

 

 

 

 

 

 

 

Pensioensparen, nu al: hoe doet u dat? 

Via uw RIZIV-premie

Als HAIO bent u geconventioneerd en ontvangt u een RIZIV-premie. Dat is een jaarpremie. 

Uw jaarlijkse RIZIV-premie kan u voor drie doeleinden gebruiken:

  1. Pensioenopbouw 
  2. Gewaarborgd inkomen (ingeval van ziekte)
  3. Overlijdensdekking (voor uw erfgenamen) 

Het statuut sui generis waarin u als HAIO werkt, zorgt al voor een gewaarborgd inkomen. Dubbel verzekeren is niet nodig.
En een overlijdensdekking is voor de meeste jonge artsen ook niet nodig. Het gaat om een kleine vergoeding voor uw erfgenamen. Voor vele jonge artsen zijn dit de ouders en zou deze vergoeding niet nodig zijn.

Dus besteedt u de RIZIV-premie best voor uw pensioenopbouw.  De RIZIV-premie vormt de basis van je spaarplan voor later. Dit kunt u aanvullen met eigen stortingen via sVAPZ vrij aanvullend pensioen. Met 100 euro per maand komt u al heel

Via uw Sociaal VAP

Een Vrij Aanvullend Pensioen opstarten, geeft u - al na 1 jaar - het hoogste fiscale voordeel van minstens 50%. Wie vroeg start, geniet maximaal van het rente-op-rente effect.
Daarenboven bevat het sociaal VAP automatisch een aantal solidariteitswaarborgen, waaronder een bescheiden tussenkomst bij moederschap, bij arbeidsongeschiktheid en bij vroegtijdig overlijden. 

Pensioensparen en langetermijnsparen

Daarbovenop kunt u een jaarlijks bedrag sparen via het pensioensparen en langetermijnsparen. Hiervan kan u op uw volgende aanslagbiljet 30% fiscaal recupereren.

De kracht van een beleggingsplan

Kredietverlening op maat van jonge artsen.

Een lening kunt u terugbetalen met uw toekomstige inkomsten. Zo wordt er gekeken welke maandelijkse aflossing realistisch is tijdens uw opleidingsjaren en welke inhaalbeweging u erna kunt doen. Hierdoor vermijdt u een te lange looptijd en een te hoge kostprijs. U hoeft dus niet te wachten tot uw opleidingsjaren achter de rug zijn om een pand te kopen. Twijfel niet en vraag naar uw simulatie.

Hoort u het liever persoonlijk? Vraag gerust een gratis kennismakingsgesprek aan. 

 

Publicatie datum
30 apr 2019
Revisiedatum
17 okt 2022