Praktijk Ampersand - Lendelede
TOPICS: SAMENWERKING + NEW DEAL
In 2020 startte Praktijk Ampersand, bestaande uit een solo-arts, een haio en een halftijdse secretaresse. Hier groeide het idee om te gaan naar een multidisciplinair team. Vandaar ook de naam ‘Ampersand’ of ‘&’: dit betekent ‘en’ of ‘samenwerking’.
De samenwerking in praktijk Ampersand gebeurt op verschillende manieren. Ten eerste tussen arts & arts. Er is een goede samenwerking met andere artsen. Enerzijds binnen het netwerk en de kring maar ook met specialisten is het contact heel goed. Hierbij hoort ook de samenwerking tussen praktijkopleider & haio. We geloven in het opleiden van nieuwe collega’s. Enerzijds zorgt dit voor een praktijk die up-to-date blijft en waarbij de laatste wetenschappelijke info geïmplementeerd wordt in de praktijk. Anderzijds werken we mee aan de toekomst van de eerste lijn. Een belangrijke samenwerking is die tussen arts & patiënt. Een goede arts-patiëntrelatie is primordiaal voor goede huisartsgeneeskunde. Binnen praktijk Ampersand vinden we het dan ook belangrijk om een vertrouwensvolle band met de patiënten te kunnen opbouwen.
Ook zijn er de samenwerkingen tussen arts & patiënt & VIHP/vroedvrouw/psycholoog. Een Verpleegkundige-In-de HuisartsenPraktijk (VIHP) helpt de praktijk groeien in kwaliteit. Preventieve zorg staat hoog in het vaandel en wordt mee opgevolgd door de VIHP. Ook zwangere vrouwen worden binnen praktijk Ampersand goed opgevolgd in samenwerking met een vroedvrouw die in de praktijkconsultaties kan uitvoeren.
Patiënten hebben soms nood aan meer ondersteuning bij psychologische problemen. Door de goede samenwerking met onze psycholoog kunnen we kort op de bal deze problemen op een professionele manier aanpakken.
Samenwerking in de huisartsenpraktijk vereist ook overleg. Naast het wekelijkse praktijkoverleg (huisarts, haio, vihp en secretaresse) is er maandelijks een MDO (multidisciplinair overleg) waarbij ook de andere disciplines van de praktijk aansluiten. Dit is een grote meerwaarde naar leren van mekaar en de zorg voor de patiënt te optimaliseren.
Maar ook met andere actoren uit de eerste lijn wordt nauw samengewerkt, zoals met een diëtist, logopedist, thuisverpleegkundige, apotheker, maatschappelijk werker. Samenwerking met de andere eerstelijnsspecialisten is een grote meerwaarde in de zorg voor onze patiënten. Hoewel dit soms van ons verwacht wordt, we kunnen niet alles zelf weten.
Dr. Verhelst is equipe-arts in de Mantel, palliatieve thuiszorg-equipe Midden-West-Vlaanderen. Hierdoor is er expertise binnen de praktijk in de zorg voor palliatieve patiënten. Verder is er ook een nauwe samenwerking met het woonzorgcentrum aan de overkant van de straat. Dr. Verhelst is er CRA. De ligging van de praktijk faciliteert deze samenwerking. Voor de patiënten in praktijk Ampersand is de geriatrische ervaring zeker ook een pluspunt.
Vanuit onze visie hebben we besloten om in te stappen in het pilootproject van het nieuwe organisatie- en financieringsmodel, de New Deal. Op de Openpraktijkendag willen we onze visie en ervaringen hierover graag delen.


Adres |
Izegemsestraat 7, 8860 Lendelede |
---|---|
Opendeurmoment |
Volledige dag (10.00-17.00 uur) |
Website |
|
Topics |
New Deal, multidisciplinaire en regionale samenwerking |