Elektronische toepassingen

Digitale communicatie 

eHealth-certificaat 

Het persoonlijk eHealth-certificaat is zoals een elektronische identiteitskaart voor je computer. Het betreft een digitaal identiteitsbewijs dat je als zorgverlener bevestigd voor de toegang tot verschillende e-gezondheidsdiensten waaronder de verzekerbaarheidsgegevens (MyCareNet), het elektronische voorschrift (Recip-e), beveiligde communicatie (eHealthBox), gegevensdeling via Vitalink & HUBs, enzovoort. 

Na het aanvragen en/of vernieuwen van je persoonlijk eHealth-certificaat kan je dit bestand integreren in je softwarepakket. Daarnaast kan je, rechtstreeks vanuit je softwarepakket, van meerdere e-gezondheidsdiensten gebruikmaken. 


Als haio heb je normaal al een certificaat moeten aanmaken. Na drie jaar moet je het eHealth-certificaat vernieuwen. Hiervoor heb je een eHealth certificate manager nodig, een webtoepassing die je via een link van de overheid kan downloaden. Open deze toepassing alleen via een betrouwbare link van de overheid. 

Klik hier voor de handleiding en een instructiefilmpje voor het aanvragen of vernieuwen van je eHealth-certificaat.

Bewaar je wachtwoord en certificaat op een veilige plaats, en vraag dit om de drie jaar opnieuw aan.  Je ontvangt een herinneringsmail een maand voor de vervaldatum.

Om je eHealth-certificaat aan te vragen/gebruiken, dien je te beschikken over:

  • jouw elektronische identiteitskaart 
  • een eID-lezer
  • eID software
  • laatste versie van Java 8

Houd je pincode van je elektronische identiteitskaart bij de hand want deze zal je moeten ingeven. 

eHealthbox 

Via de eHealthbox kunnen zorgverleners en instellingen op een veilige manier informatie uitwisselen. De eHealthbox werd ontwikkeld door het eHealthplatform. Informatie wordt door middel van dubbele versleuteling doorgestuurd van verzender naar ontvanger. 

Elke zorgverlener beschikt over een gratis eHealthbox. Meer informatie over de eHealthbox is terug te vinden op de site van het eHealthplatform.  

Voor meer informatie over de integratie van de eHealthbox in je medisch softwarepakket kan je contact opnemen met je softwareleverancier. 

Recip-e en PARIS 

Het elektronisch voorschrift kan je opmaken via MyCarenet door het programma Recip-e of via de PARIS-webtoepassing (Prescription & Autorisation Requesting Information System).  

Vaccinnet 

Vaccinnet is een systeem dat door de Vlaamse overheid beschikbaar is gesteld in het kader van haar vaccinatiebeleid. Het zorgt ervoor dat vaccins besteld en verdeeld kunnen worden aan artsen-vaccinatoren. Dit bestelsysteem is gekoppeld aan een registratiesysteem voor vaccinaties. Inloggen gebeurt op een beveiligde manier en ook medewerkers in de praktijk kunnen via een eigen login aanmelden.

Om te starten met Vaccinnet is er een snelstartgids beschikbaar en kan je ook op de site van Vaccinnet terecht. 

In Vaccinnet kan je de groepspraktijk aanmaken zodat de huisartsenpraktijk zich kan voorzien van een gemeenschappelijke voorraad vaccins. Iedere arts dient eerst individueel toegang te vragen tot Vaccinnet. De eerste persoon die inlogt voor de nieuwe groepspraktijk dient de actuele voorraad van de groep aan te geven. Het formulier om een groepspraktijk aan te maken in Vaccinnet kan je aanvragen bij vaccinnet@zorg-en-gezondheid.be

Vergeet je niet af te melden bij het account van de vorige (opleidings)praktijk aangezien haio's hier eveneens geregistreerd dienen te worden. Daarnaast dien je je account van Vaccinnet te koppelen aan het EMD. Op deze manier wordt de voorraad automatisch mee aangepast. 

PACSonWEB

PACSonWEB maakt het mogelijk om medische beelden en verslagen via het internet te delen met aanvragende artsen, patiënten en tussen ziekenhuizen. 

Elektronisch factureren  

Om digitaal af te rekenen met je patiënt zijn er momenteel drie verschillende manieren, afhankelijk van het type patiënt. Deze drie verschillende implementaties zijn op dezelfde manier in de EMD-pakketten ingewerkt, zodat de gebruiksvriendelijkheid gegarandeerd is zolang deze verschillende betalingswijzen parallel bestaan. Afhankelijk van de verzekerbaarheid van de patiënt kan men gebruik maken van één van de onderstaande facturatieopties:

  • eFact: patiënt met een voorkeursregeling (derdebetalersstatuut), zoals het OMNIO-statuut, chronische patiënt, financiële noodsituatie; 
  • eAttest: patiënt zonder voorkeursregeling waar je vroeger een normaal getuigschrift voor verstrekte hulp (GVV) schreef; 
  • MediPrima: OCMW-patiënt. 
    MediPrima is een geïnformatiseerd systeem dat het mogelijk maakt om de medische steun toegekend door de OCMW’s elektronisch te beheren. Hierin vind je informatie over bijvoorbeeld de medische kosten, de toekenning van steun aan een persoon en de registratie ervan in een databank door het OCMW. 

Voor meer informatie over digitale communicatie en eHealth in de praktijk kan je terecht op de webpagina van het Expertisedomein ICT & eHealth van Domus Medica. 

Publicatie datum
25 okt 2021
Revisiedatum
09 okt 2023