Wat is de medicomut?
Artsen en ziekenfondsen onderhandelen in een commissie (= medicomut of Nationale Commissie Artsen – Ziekenfondsen) die deel uitmaakt van het RIZIV.
Twaalf vertegenwoordigers van de mutualiteiten en de artsensyndicaten (gemengd) hebben stemrecht samen met vertegenwoordigers van het Riziv en de overheid. In dit overleg vertegenwoordigt AADM (= de Alliantie Artsenbelang - Domus Medica) de artsen met twee zetels. Meer info over AADM vindt u hier.
De beslissingen in de medicomut worden genomen door een drievierde meerderheid zowel van de leden die de ziekenfondsen vertegenwoordigen als van de artsensyndicaten. Wordt dat quotum niet bereikt, maar is er wel een gewone meerderheid binnen de vertegenwoordigers van de ziekenfondsen en binnen de vertegenwoordigers van de artsen, dan wordt het voorstel op de volgende vergadering opnieuw voorgelegd en volstaat een normale, dubbele meerderheid om het goed te keuren.
Wat doet de medicomut?
De bevoegdheden van de medicomut zijn vastgelegd in een gecoördineerde wet. De medicomut kan uit eigen bewegingen voorstellen doen tot aanpassing van de nomenclatuur van de medische verstrekkingen.
Heel concreet beslist de medicomut over:
- De maximum tarieven die de zorgverlener, die toetreedt tot het sociaal akkoord, mag aanrekenen en de sociale voordelen die hem daarvoor worden toegekend.
- Verplichtingen betreffende de hoeveelheid en het rationeel gebruik van gezondheidsverstrekkingen.
- Doelstellingen in verband met de organisatie van de gezondheidszorg (bv. samenwerking huisarts en specialist via zorgtrajecten, globaal medisch dossier, kwaliteitsvoorwaarden, preventiemodule voor de huisarts).
Akkoorden voor periode van minstens twee jaar
In principe worden akkoorden gesloten voor een periode van ten minste twee jaar. Het Verzekeringscomité kan echter in uitzonderlijke omstandigheden een akkoord van minder dan twee jaar aanvaarden.
Conventieakkoord 2018 - 2019
Meer informatie over het laatste conventieakkoord vind je hier.