Dag van de jonge huisarts 2022 - workshops

De inspirerende workshops duren steeds 1,5u. De verdiepende workshops duren 3u. U heeft bij inschrijving de keuze tussen 2 inspirerende workshops of 1 verdiepende workshop. 

Inspirerende workshops

SESSIE 1

Beleef 2030! Hoe ziet jouw leven als huisarts er straks anders uit? 

 • Sprekers: Nik Baerten en Nicole Rijkens (Pantopicon)
 • Maximum aantal deelnemers: 40

In deze workshop word je door de toekomstverkenners van Pantopicon ondergedompeld in het jaar 2030. Je leven als huisarts zou er best wel anders kunnen uitzien. Niet alleen komen er ongetwijfeld nieuwe technologische ontwikkelingen op je pad, maar ook zullen wellicht nieuwe ziektepatronen zich aandienen, nieuwe preventietaken, samenwerkingen, types collega's, verschuivingen qua werk-privé balans... Tijdens deze workshop prikkelen we je met toekomstige ontwikkelingen die straks van betekenis kunnen zijn voor je leven en werk als huisarts. We nemen je mee op sleeptouw doorheen een veranderende wereld en laten je proeven van een week uit het leven van een huisarts anno 2030. Samen verkennen we welke gevoelens en inzichten dit bij jou oproept, voor straks maar ook voor vandaag ter voorbereiding op deze mogelijke evoluties. Uiteraard zijn we ook razend benieuwd welke nieuwe ideeën bij jou opborrelen bij het beleven van de toekomst vandaag! Deze workshop kadert in het visietraject Huisarts 2030. Het is een opwarmer voor de visiesessies die Domus Medica voor de zomer organiseert. Schrijf je vandaag nog in & duik samen met ons de toekomst in!

Zorg voor oudere patiënten met een niet-westerse migratieachtergrond

 • Spreker: Hakki Demirkapu (Huisarts en doctoraatsonderzoeker Vakgroep Huisartsgeneeskunde VUB)
 • Maximum aantal deelnemers: 50

We starten met een inleiding over de beperkte gezondheidsvaardigheden en verschillende wensen en behoeften die ouderen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben. Hierna komen verschillende onderwerpen aan bod zoals communicatieproblemen, rol van de familie, belang van religie, palliatieve zorg bij moslims... Er worden echte praktijkvoorbeelden gebruikt met praktische tips en tricks die u kan gebruiken tijdens uw consultaties. 

World Café: op café met huisartsen die werken in het buitenland - VOLZET

 • Exchange students - Engelse workshop
 • Maximum aantal deelnemers: 15

In het world café praten we met pot en pint over de huisartsgeneeskunde van de toekomst. Onze gastheren en -vrouwen zijn jonge huisartsen die in het buitenland werken. Zij zijn hier op korte uitwisseling en dagen je uit om aan tafel je meest revolutionaire ideeën omtrent huisartsgeneeskunde met hen te delen.

Update project Kafka:  attestologie les 1: basisbeginselen van het afschaffen van attesten. Hoe gaan we van idee tot realisatie in het complexe Belgische zorglandschap en waarom gaat het allemaal zo traag 

 • Spreker: Anthony Dheere (Huisarts, oud-voorzitter Jong Domus, trekker Kafka), Sofie Croenen (Expertisedomeinverantwoordelijke beroepspromotie Domus Medica)
 • Maximum aantal deelnemers: 30

Sinds 2020 bindt Jong Domus de strijd aan tegen de administratieve overlast voor huisartsen. Ondertussen heeft Jong Domus zich verenigd in een stuurgroep samen met de verschillende artsensyndicaten (ASGB, VAS en AADM) om hieraan samen verder te werken. Met een afschaffing van het geschiktheidsattest in het onderwijs en een gedeeltelijke afschaffing van het ziektebriefje voor 1 dag is er al wel degelijk iets gebeurd, maar de strijd verloopt traag en moeizaam. De gezondheidszorg is immens een kluwen van structuren met verschillende bevoegdheden. Waar wordt wat beslist en wat is de impact hiervan in het algemeen op Kafka? 

De workshop wordt geleid door Anthony Dheere, een van de trekkers van de stuurgroep, en Sofie Croenen - verantwoordelijke beroepspromotie binnen Domus Medica. Zij starten met een schets van de huidige gezondheidszorgorganisatie waarbinnen gewerkt moet worden. Daarnaast zullen ze jullie updaten over de lopende projecten en bespreken de obstakels en struikelblokken waarop er gebotst wordt. Nadien is er tijd voor een groepsdiscussie: Welke zijn op dit moment nog grote administratieve pijnpunten in de praktijk? Welke zaken moeten prioritair aangepakt worden en hoe kunnen we dit doen? Samen komen we ongetwijfeld op interessante pistes en vernieuwende ideeën. 

Management van obesitas in de huisartsenpraktijk: wie kan je doorverwijzen naar de bariatrisch chirurg en hoe volg je jouw patiënt nadien goed op? 

 • Spreker: Thierry Lafullarde (Specialist obesitaschirurgie Ziekenhuis Geel)
 • Maximum aantal deelnemers: 50

De cijfers liegen er niet om: 49,3% van de Belgische bevolking heeft overgewicht, 15,9% heeft obesitas. Als huisarts komen we hier dus ongetwijfeld mee in aanraking. We kunnen een rol spelen in informeren, in preventie, in goede verwijzing én in een goede opvolging tijdens een behandelingstraject. 

 

SESSIE 2

De toekomst van de CRA-arts

 • Sprekers: Emy Kool (Expertisedomeinverantwoordelijke Chronische zorg, Domus Medica) en Katrien Cordemans (Huisarts en CRA)
 • Maximum aantal deelnemers: 30

Hoe zien we de organisatie van residentiële ouderenzorg in de toekomst? Wat is de rol van de CRA-arts? Wat is de rol van de huisarts t.o.v. de CRA en bewoner? Een interactieve workshop met uitleg en handvaten over wat de functie van een CRA-arts (kan) inhouden, getuigenissen en debat. Voor iedereen die zelf CRA-arts is, die nieuwsgierig is naar deze functie en het potentieel ervan of die wil deelnemen aan het debat over de beste zorg voor oudere patiënten. 

Gluren bij de buren - VOLZET

 • Sprekers: Emmily Schaubroek (Huisarts), Marco Janssens (Huisarts), Evelyne Denaghel (Huisarts)
 • Maximum aantal deelnemers: 30

Emmily, Marco en Evelyne trokken na hun huisartsenopleiding in België de grens over om als huisarts aan de slag te gaan in Duitsland en Nederland. Door hun werkervaring in de verschillende gezondheidszorgsystemen kennen ze als geen ander de voor- en nadelen. Welke zaken uit de buurlanden kunnen we meenemen voor het verbeteren van onze gezondheidszorg en ons huisartsenberoep in de toekomst? Wat zijn de valkuilen? Heb je interesse in zorgsystemen en ben je benieuwd wat we hiermee in België kunnen doen? Of interesse om te werken in één van beide landen? Dan is deze workshop zeker iets voor jou! 

Rol en noden van huisartsen in de aanpak van seksueel en intrafamiliaal geweld

 • Spreker: Anke Vandenberghe (Huisarts en onderzoeker aan het International Centre for Reproductive Health van de Universiteit Gent)
 • Maximum aantal deelnemers: 30

Seksueel en intrafamiliaal geweld vormen een belangrijk volksgezondheidsprobleem wereldwijd. Het Nationaal Actieplan ter Bestrijding van alle Vormen van Gender-geralateerd Geweld pleit voor een holistische opvang van slachtoffers van intrafamiliaal en seksueel geweld. Met de huisarts als een centrale zorgverlener in de eerste lijn is het uitermate belangrijk deze te betrekken in de initiële opvang, verwijzing en opvolging van slachtoffers van seksueel en intrafamiliaal geweld. Maar weet u wat de toen indien een slachtoffer van seksueel of intrafamiliaal geweld zich aanmeldt? Welke stappen moet u ondernemen bij een melding of vermoeden van seksueel of intrafamiliaal geweld? Tot welke instanties kan u zich richten? Hoe zit de zorg voor slachtoffers van seksueel en inteafamiliaal geweld anno 2022 in elkaar? In deze workshop komt Anke Vandenberghe de problematiek van seksueel en intrafamiliaal geweld toelichten en maakt u wegwijs in het reeds bestaande landschap van ondersteuning voor huisartsen in de aanpak van seksueel en intrafamiliaal geweld. 

Goed begonnen is half gewonnen - VOLZET

 • Sprekers: Carmen Binst en Indra Van Hoorick (Huisartsen)
 • Maximum aantal deelnemers: 30

Deze lezing neemt u mee naar de eerste twee nutritionele levensjaren van uw jongste patiënten. We gaan dieper in op de basisprincipes van zuigelingen- en peutervoeding en vestigen ook de aandacht op de ongerustheden die leven bij ouders. Meer specifiek benaderen we borst- en flesvoeding, de start van vaste voeding en gaan we ook in op de smaakontwikkeling, eetgedrag en hoe zorgfiguren een invloed hebben om het verdere eetpatroon van het kind. Een juiste voedingskeuze voor de allerkleinsten vormt immers een belangrijke basis voor het verdere leven. 

Verdiepende workshops 

Jouw persoonlijke visie als huisarts 

 • Sprekers: Mieke Muys (Carrièrecoach), Sophie Petit (Huisarts), Laure Clinckemalie (Huisarts) 
 • Maximum aantal deelnemers: 15

Huisarts zijn is één van de mooiste beroepen ter wereld, maar het is niet altijd evident om de bevlogenheid en liefde voor ons vak te behouden. Een duidelijk zicht op jouw persoonlijke noden en waarden kan hierbij helpen. In deze interactieve workshop staan we met een klein groepje artsen stil bij vragen als 'wat voor een persoonlijkheid heb je?', 'wat is voor jou belangrijk in een samenwerking?', 'wat heb je nodig om je job graag te (blijven) doen?'. Je zal worden aangezet tot reflectie en dialoog, maar er zullen ook concrete handvaten worden aangeboden. Tot dan! 

Team Prisma op bezoek: finesses van een degelijk klinisch onderzoek van de schouder en training van de infiltratievaardigheden - VOLZET 

 • Sprekers: Pieter-Bastiaan De Keyzer (Orthopedist bovenste lidmaat AZ Maria Middelares), Michiel Cromheecke (Orthopedist bovenste lidmaat AZ Maria Middelares) 
 • Maximum aantal deelnemers: 30

Samen met de orthopedisten van het AZ Maria Middelares bekijken we aan de hand van enkele interessante casussen op interactieve wijze het onderzoek van het schoudergewricht. Vervolgens oefenen we met behulp van schouderdummies de mogelijke infiltratievaardigheden. We willen tijdens deze workshop ook het gebruik van Prisma in het licht zetten. Digitale multidisciplinaire samenwerking, de toekomst? 

Echografie - de stethoscoop van de 21e eeuw? - VOLZET

 • Spreker: Stijn Casier (Huisarts)
 • Maximum aantal deelnemers: 20

Is echografie de stethoscoop van de toekomst? Meer en meer huisartsen kiezen voor een bijkomende opleiding om het echotoestel te gebruiken tijdens de raadpleging. Dr. Stijn Casier schreef een masterthesis over dit topic. Hij zal u een inleiding geven over hoe een echotoestel het leven van een huisarts kan veranderen en vereenvoudigen. We staan ook stil bij de praktische limieten. Nadien zetten we de theorie om in de praktijk. Met beschikbare toestellen gaan we aan de slag. 

Zwangerschapsopvolging in de eerste lijn - VOLZET

 • Sprekers: Els Dufraimont (gynaecoloog Imelda Bonheiden), Nicole Dekker (Huisarts)
 • Maximum aantal deelnemers: 20

Je hebt net een bloedname gedaan en daarmee de zwangerschap van je patiënte bevestigd, prachtig toch?! Als huisarts wil je waarschijnlijk niets liever dan de zwangerschap van nabij opvolgen, en - idealiter - daarna de zorg voor de pasgeboren baby erbij nemen. We merken echter vaak dat jonge moeders na de eerste echo de weg naar de eerste lijn zoek geraken. Hoe kunnen we een betere samenwerking tussen de gynaecoloog, de vroedvrouw en de huisarts tot stand brengen? Hoe kunnen wij als huisarts een toegevoegde waarde betekenen in dit mooie traject, zonder te overmedicaliseren? Daar zullen we het in deze diepgaand over hebben. In het eerste deel van de workshop bespreken we deze thema's met gynaecologe Els Dufraimont en huisarts Nicole Dekker. Het tweede deel zal actiever zijn: dan kunnen jullie zelf aan de slag met echo- en dopplertoestellen op enkele zwangere collega-vrijwilligers. Er zal ook een vertegenwoordiger van Kyleena zijn zodat je op dummy's kunt oefenen om spiraaltjes te plaatsen.

 

 

Publicatie datum
28 jan 2022