Vlaams wachtpostlandschap compleet

Op 1 september 2023 opende huisartsenwachtpost Druivenstreek de deuren. Het is de 55e en meteen ook de laatste nieuwe wachtpost in Vlaanderen.

Sinds vrijdag 1 september 2023 kunnen de inwoners uit Tervuren, Hoeilaart, Overijse, Wezembeek-Oppem en Kraainem beroep doen op een nieuw geopende wachtpost “huisartsenwachtpost Druivenstreek”. Een 70-tal huisartsen zullen er samen de wacht voorzien tijdens het weekend. De huisartsenwachtpost werd feestelijk geopend door de minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke,  de voorzitter van de lokale huisartsenkring dr. Jan Walraet en de voorzitter van Wachtposten Vlaanderen (de koepelvereniging van de Vlaamse wachtposten) dr. Bart Van de Velde.

De opening van deze wachtpost betekent meteen ook het sluitstuk van een periode van 20 jaar waarin steeds meer huisartsenwachtposten het levenslicht zagen. Ondertussen zijn er 55 wachtposten actief op het Vlaamse grondgebied, naast 6 Brusselse en 45 Waalse. Deze 55 Vlaamse wachtposten worden beheerd in 45 verschillende vzw’s, steeds bestaande uit een bestuur van lokale huisartsen. Soms valt deze vzw samen met de kring-vzw, soms zijn er 2 aparte vzw’s actief voor respectievelijk de kring en de wachtpost.

Een overzicht van de geografische inplanting van de Vlaamse wachtposten is terug te vinden op onze website. Toch betekent dit nog niet dat álle Vlamingen beroep kunnen doen op een huisartsenwachtpost aangezien er nog 1 gemeente/kring niet is aangesloten bij het systeem van de huisartsen­wachtposten.

Tegelijkertijd is het landschap van de huisartsenwachtposten in volle evolutie. Steeds meer lokale kringen kiezen ervoor om ook hun weekwacht via de huisartsenwachtpost te organiseren. Daarnaast vraagt het RIZIV dat wachtposten in de toekomst meer zullen samenwerken in functionele samenwerkingsverbanden (FSV). Domus Medica volgt deze evoluties op, in samenwerking met Wachtposten Vlaanderen.

Michiel Van Lysebetten
Expertisedomeinverantwoordelijke Out of Hours Care